Presedintia ucraineana si-a nuantat afirmatiile privind acordul la care au ajuns presedintii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Porosenko, in vederea solutionarii crizei din Ucraina.

Presedintia ucraineana a anuntat initial, miercuri, in urma unei conversatii telefonice intre cei doi lideri, ca presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistitiu permanent in estul separatist al Ucrainei.

"Presedintele ucrainean a discutat cu presedintele rus despre un armistitiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistitiu in Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Donetk si Lugansk, marcate de confruntari violente, potrivit unui comunicat al presedintiei de la Kiev. La scurt timp dupa acest anunt, Kremlinul a precizat ca Vladimir Putin si Petro Porosenko au discutat despre modalitatile de a ajunge la un armistitiu in estul Ucrainei, dar Rusia nu poate decide o astfel de masura deoarece "nu este parte implicata in conflict".

"Putin si Porosenko au discutat despre masuri care ar fi favorabile unui armistitiu intre rebeli si fortele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistitiu, deoarece nu este parte implicata in conflict", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia RIA Novosti. Ulterior, presedintia ucraineana si-a nuantat afirmatiile. "Conversatia lor a condus la un acord privind un proces pentru incetarea focului in regiunea Donbas", potrivit Kievului. Comunicatul adauga ca cei doi presedinti "au ajuns la o intelegere comuna privind pasii care duc catre pace". La randul lor, rebelii din regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk au subliniat ca nu poate exista un armistitiu pana cand Guvernul de la Kiev nu isi retrage fortele armate din est, potrivit corespondentului BBC.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.