Fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze, unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece, alaturi de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat luni, la varsta de 86 de ani, a declarat o apropiata a familiei, Marina Davitasvili, pentru AFP.

"Sevarnadeze a murit astazi (luni) la pranz", a declarat ea, adaugand ca fostul sef de stat "era bolnav de mult timp", transmite MEDIAFAX.

Ministru sovietic pentru Afaceri Externe in epoca lui Mihail Gorbaciov, ales presedinte al Georgiei independente in 1995, el a demisionat in 2003, in timpul "revolutiei trandafirilor", lasand o tara saracita si in pragul haosului.

"Era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis catre popor, catre toate paturile societatii", a declarat fostul Mihail Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei. Ultimul lider sovietic a adaugat ca Sevarnadze a fost "reprezentantul ideal" al Georgiei.

"Cu el puteai sa discuti in mod deschis, colaboram bine", a adaugat el.

La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a transmis "condoleante sincere familiei si apropiatilor, dar si intregului popor georgian".

Premierul georgian Irakli Garibasvili a subliniat, la randul sau, "importanta speciala" a contributiei lui Sevarnadze in "definirea rolului Georgiei pe scena lumii moderne".

Eduard Sevarnadze, nascut la 25 ianuarie 1928 in satul georgian Mamati, a fost considerat un erou in Occident, pentru ca a fost unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece, insa ulterior el a cazut in dizgratie in Georgia.

In 1985 se afla la conducerea Partidului Comunist din Georgia si a fost chemat la Moscova de catre Gorbaciov, care lansa Perestroika, fiind numit ministru de Externe. Timp de cinci ani, el a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmarii, legand prietenii puternice in Occident, mai ales in Germania.

"Numirea sa in functia de ministru de Externe a fost o surpriza pentru multi, insa a stiut sa administreze aceast post", a apreciat Mihail Gorbaciov, citat de agentia Interfax.

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

Dar in 2003, cand a devenit presedintele Georgiei, stat independent, a fost nevoit sa cedeze puterea, in timpul "revolutiei trandafirilor".

Prooccidentalul Mihail Saakasvili a preluat puterea in 2004 si a ramas la conducerea tarii pana in 2013.

Dupa cei aproape zece ani petrecuti la conducerea acestei mici republici din Caucazul de Sud, imaginea lui Sevarnadze s-a deteriorat in mod considerabil, tara fiind afectata de o puternica criza economica si de coruptia endemica.

Demisia, in 2003, i-a permis sa-si salveze intr-o oarecare masura credibilitatea in randul opiniei publice.

Intr-un interviu acordat AFP in 2009, Eduard Sevardze declara ca doreste sa fie inmormantat alaturi de sotia sa Nanuli, in gradina casei. "Moartea sa a fost unul dintre cele mai tragice evenimente din viata mea. Vreau sa ma odihnesc alaturi de ea", afirma el.

Citeste si:
Un cablu electric va fi construit între România, Georgia și...
Un cablu electric va fi...

Secretara sa, Marina Davitasvili, a declarat ca, deocamdata, nu a fost luata nicio decizie oficiala privind funeraliile fostului presedinte georgian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.