NATO a anuntat miercuri ca va propune in curand Georgiei o cooperare in domeniul Apararii, dar fara sa mearga pana la o aderare, un subiect sensibil in relatiile cu Rusia in contextul crizei ucrainene.

Reuniti la Bruxelles, ministrii de Externe din cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice au decis sa "dezvolte un pachet substantial pentru Georgia, cu scopul de a o ajuta sa se apropie de NATO", a declarat miercuri secretarul general al organizatiei Anders Fogh Rasmussen.

"Vom examina" masurile "in saptamanile viitoare", inaintea summitului NATO de la Newport (Marea Britanie), in perioada 4-5 septembrie, a precizat el.

Atenta sa-si consolideze securitatea in fata amenintarii ruse, Georgia spera sa obtina la acest summit lansarea negocierilor si declansarea Planului de actiune in vederea aderarii, prima etapa a acestui proces.

In 2008, la summitul de la Bucuresti, NATO a afirmat ca Georgia si Ucraina au vocatia sa adere la blocul militar, dar fara sa stabileasca o data in acest sens. Acest anunt a fost denuntat de Rusia, ostila unei prezente NATO la frontierele sale.

"Nicio tara nu dispune de un vot de veto fata de extinderea NATO", a subliniat miercuri Rasmussen, dand asigurari ca "usa NATO ramane descisa" unor noi membri.

Insa statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice au pozitii divergente in cazul Georgiei, o tara care participa in mod activ la numeroase misiuni ale organizatiei in Afganistan si care a mobilizat recent trupe in Republica Centrafricana, in cadrul misiunii UE.

In opinia unora, aderarea sa ar prezenta riscuri la adresa NATO, ai carei membri sunt legati printr-o datorie de solidaritate, potrivit articolului 5 al actului sau fondator, in cazul in care un membru este amenintat. Insa, de la razboiul-fulger cu Rusia din 2008, "Georgia a pierdut controlul asupra unei parti a teritoriului sau", Osetia de Sud si Abhazia trecand sub control rusesc, a subliniat un diplomat.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.