Patru zone din Romania, respectiv regiunea Nord-Est, judetele Dambovita si Harghita, dar si municipiul Arad, sunt promovate in cadrul Festivalului regiunilor si oraselor europene, care se desfasoara, sambata, la Bruxelles, multi dintre vizitatori fiind atrasi de produsele culinare romanesti.

La sediul Comitetului Regiunilor din Bruxelles are loc Ziua portilor deschise, fiind organizata o expozitie la care au fost invitate sa participe mai multe regiuni si orase din Europa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestarea, care este adresata publicului larg, vizeaza celebrarea a 20 de ani de activitate a Comitetului Regiunilor si include Festivalul regiunilor si oraselor europene, ce reuneste standuri de prezentare si promovare amenajate de 36 de comunitati locale din Uniunea Europeana.

Romania este reprezentata de regiunea Nord-Est, judetele Dambovita si Harghita, precum si de municipiul Arad.

In timp ce marea majoritate a participantilor se promoveaza cu brosuri, imagini cu zone turistice si filmulete de prezentare, standurile romanesti sunt printre putinele care expun si produse culinare traditionale, oferindu-le vizitatorilor ocazia sa guste din acestea. Astfel, standurile romanesti au devenit atractii principale ale expozitiei, la care participa cateva mii de vizitatori.

"Painea are un gust care imi aduce aminte de copilarie, de casa bunicilor. Si branza are o aroma speciala, e greu sa gasesti asa ceva in magazine", a spus un localnic din Bruxelles, care a vizitat standul Aradului, unde mai sunt expuse produse specifice zonei, precum tuica, vin, cozonac sau salam de Nadlac.

Dulciurile au atras numerosi vizitatori si la standul regiunii Nord-Est, unde s-au oferit gratuit si materiale promotionale, precum stick-uri USB sau magneti.

"Vizitatorii sunt foarte curiosi sa guste, mai ales ca avem multe dulciuri. Am mai constatat ca sunt foarte interesati de cum pot ajunge la noi, de aeroporturile si legaturile aeriene din regiune, de turismul montan sau de aventura. Au intrebat de viata din satele noastre, le-au placut casele taranesti vechi", a declarat Roxana Mocanu, reprezentant al regiunii Nord-Est. Pe langa cozonaci, covrigi, branza si tuica, judetul Dambovita a promovat Sfinxul, Babele, zona Curtii Domnesti de la Targoviste, o rezervatie de zimbri, dar si mitul lui Dracula.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

"Vlad Tepes le-a starnit interesul vizitatorilor, dar si peisajele dambovitene", a spus reprezentanta judetului, Oana Ivanov.

Participantii din Harghita s-au promovat atat cu produse culinare, cat si cu costume populare, iar cei din Arad au folosit evenimentul pentru a promova candidatura orasului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.

"Avem un mesaj foarte clar, acela al candidaturii pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Standul are un mini-studio foto, in care vizitatorii sunt invitati sa se fotografieze in diverse ipostaze. Cu ajutorul tehnicii digitale, turistii sunt proiectati pe strazile Aradului. Astfel, pot pastra o amintire mai concreta a vizitei virtuale in orasul nostru", a declarat Catalin Lazurca, reprezentant al municipiului Arad.

Cei care s-au fotografiat au putut intra in pielea unor personaje din viata cotidiana a Aradului, taximetristi, scriitori, biciclisti, actori sau turisti, la final primind o fotografie listata.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

Standul orasului Arad are si un spatiu de joaca pentru copii, unde acestia pot beneficia gratuit si de picturi pe fata.

Printre putinii participanti care au avut gustari pentru vizitatori se numara cei din regiunea Valencia, care isi promoveaza portocalele si ofera sucuri naturale, in timp ce regiunea spaniola Extremadura si-a prezentat soiurile de masline pe care le cultiva.

Pana la sfarsitul zilei de sambata, organizatorii evenimentului estimeaza ca cele 36 de standuri vor fi vizitate de peste 3.000 de localnici si turisti aflati in Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.