Comisia Europeana a cerut, joi, Guvernului britanic sa nu mai atace libertatea de circulatie a lucratorilor in cadrul UE si mai degraba sa puna in aplicare reguli nationale pentru a lupta impotriva abuzurilor.

"Libertatea de circulatie este un drept fundamental in UE si normele nationale permit contracararea abuzurilor", a afirmat vicepresedintele CE Viviane Reding, ca raspuns la declaratiile ministrului de Interne de la Londra, Theresa May, la sosirea sa la Bruxelles, unde va participa la reuniunea ministrilor de Interne si ai Justitiei din tarile membre UE.

"Participam la aceasta reuniune pentru a cere modificarea aplicarii libertatii de circulatie in UE", a anuntat May. "Trebuie sa fim in masura sa o franam atat timp cat nu suntem in masura sa evitam o imigratie masiva", a explicat ea.

"Alte state ne sustin si isi exprima preocuparile fata de abuzurile comise in numele libertatii de circulatie", a sustinut ministrul britanic, scrie MEDIAFAX.

"Abuzurile ucid libertatea de circulatie si nu trebuie sa fim indolenti", a recunoscut Reding. "Dumpingul social este o problema si trebuie aplicate legile care exista. Problema este ca adeseori aceste legi nu exista decat pe hartie", a deplans vicepresedintele Comisiei.

"Trebuie sa mergi pe santiere sa vezi daca muncitorii lucreaza in conditii ilegale si atunci trebuie sa recurgi la sanctiuni. Iar aceasta tine de responsabilitatea nationala", a declarat ea.

"Nu trebuie doar sa denunti abuzurile. Daca sunt comise abuzuri, trebuie sa actionezi pentru a le opri", a insistat ea.

"Libertatea de circulatie este un drept si, ca toate drepturile, el impune si obligatii. Nu inseamna ca ofera drept liber la sistemele sociale ale statelor membre", a amintit ea.

Normele europene sunt clare. Fiecare stat membru este liber sa decida ce prestatii vrea sa acorde si sa decida conditiile in care le va plati, cui le va plati si pentru cat timp", a adaugat ea.

"Trebuie sa incetati sa mai acuzati Comisia Europeana sau legile europene cand alegerile nationale si normele nationale sunt cele in cauza", a afirmat ea.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

"Daca statele membre vor sa restranga prestatiile sociale, ele trebuie sa faca doua lucruri: sa isi modifice sistemul de prestatii sociale pentru a le face mai putin generoase si sa aplice normele europene existente care lupta impotriva abuzurilor, fraudelor si erorilor, mai ales hotararile de expulzare si interdictie de intrare emise pe numele persoanelor vinovate de fraude", a explicat ea.

Premierul conservator David Cameron a anuntat in aceasta saptamana, cu putin timp inainte de deschiderea completa a pietei muncii pentru romani si bulgari, la 1 ianuarie, ca vrea inasprirea normelor de alocare a ajutoarelor sociale pentru imigrantii europenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.