Jurnalistii de la cotidianul american The New York Times se intreaba intr-o analiza daca, dupa atatia ani de persecutie si de viata la marginea societatii, romii se pot integra in Europa de Vest.

Dezbaterea a fost relansata dupa ce un grup de romi a fost acuzat, in instanta, de vanzarea unor copile pentru casatorie, cu pana la 270.000 de dolari, pretul copilelor depinzand de abilitatile acestora de a fura. In Franta, procurorii au acuzat trei familii de romi din Croatia pentru ca au obligat mai multi copii de 11 ani sa participe la peste 100 de furturi in Franta, Belgia si Germania.

Unul dintre romii anchetati in acest caz, in varsta de 20 de ani a spus procurorilor ca a inceput sa fure la varsta de 13 ani si ca cei care nu aduceau multi bani erau batuti de romii mai varstnici.

In timpul procesului familiilor de romi din Croatia, avocatii apararii au sustinut ca romii fura nu pentru ca sunt saraci, ci pentru ca furtul este o ”veche traditie”, pe care o practica inca din Evul Mediu.

”Este foarte dificil sa le interpretam comportamentul in functie de propriile noastre standarde din secolul XX. Aceasta comunitate traverseaza timp si spatiu cu traditiile sale, iar noi, in Europa, avem probleme in a o integra. Totusi, romii si-au pastrat traditiile, care sunt unele de supravietuire", a spus unul dintre avocatii gruparii infractionale de romi, Alain Behr.

Procurorul a respins, insa, explicatiile culturale, sustinand ca romii inteleg foarte bine capitalismul si lumea moderna, avand in vedere ca la ei in case s-au descoperit telefoane mobile, calculatoare si masini scumpe.

Un antropolog maghiar de origine roma, de altfel si singurul membru al acestei etnii in Parlamentul European, Livia Jaroka, a sustinut ca pentru a integrarea romilor in cultura europeana se poate face prin renuntarea la stereotipurile invechite despre romi si investirea in educatie, locuri de munca si sistem de sanatate.

”Explicatia culturala pentru infractionalitatea romilor este un nonsens. Este vorba despre economie”, a spus Jaroka, citata de New York Times.

Criticii acestei mentalitati spun ca nu are rost sa cheltuiesti bani pe educatia romilor, daca acestia nu sunt 100% devotati integrari. Un exemplu pozitiv este Spania, unde traiesc 750.000 de romi, aproape jumatate dintre ei avand varsta sub 25 de ani. Toti copiii romi termin scoala primara, dar doar o minoritate mica ajung la liceu. In 1978, trei sferturi din populatia Roma a Spaniei traia in saracie, astazi doar 12%.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.