Desi sustine ca sicriele contin intr-adevar trupurile soldatilor care au pierit in unul dintre cele trei razboaie, Pentagonul a recunoscut ca asa-zisele intoarceri ale soldatilor acasa nu sunt de niciun fel repatrieri.

De altfel, soldatii americani "se intorc" de multe ori acasa cu avioane care nici macar nu mai pot zbura.

Ceremoniile sunt organizate de Joint POW/MIA Accounting Command, o agentie care se ocupa cu descoperirea si repatrierea soldatilor morti in al Doilea Razboi Mondial, in Razboiul din Coreea sau in cel din Vietnam.

Soldatii nu sunt insa descoperiti de agentia respectiva, recunoaste Pentagonul, ci sunt adusi de la un laborator din Honolulu.

Ceremoniile din Hawaii se numesc acum "ceremonii de onorare". "Numele s-a schimbat pentru ca soldatii au ajuns deja, tehnic", explica sergentul Andrew Smith pentru NBC. Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC) identifica in jur de 80 de soldati pe an. Dupa ce au loc ceremoniile, trupurile soldatilor decedati sunt trimise inapoi in laborator, scrie mediafax.

Un barbat care a cantat la cimpoi in cadrul acestor ceremonii a marturisit ca a crezut intotdeauna ca soldatii sunt intr-adevar repatriati. "Pentru mine a fost o experienta foarte umilitoare", a declarat Alan Miyamura pentru NBC. "Amintirea cea mai vie pe care o am de la aceste ceremonii este tacerea. Ea inseamna respect si un sentiment ca acesti soldati sunt bineveniti acasa", a mai precizat el.

Rick Stone, care a lucrat in trecut pentru JPAC, sustine ca agentia a stiut intotdeauna de aceasta inselaciune. "E o frauda in interiorul JPAC. Dar nu este numai legata de ceremonia de sosire a soldatilor. Adevarata frauda este incapacitatea sa de a-i aduce pe soldati mai aproape de familii. Misiunea noastra nobila este sa mergem sa ii descoperim pe acesti copii si acest lucru este atat de manjit incat nici nu mai recunoastem care este misiunea", subliniaza fostul angajat al JPAC.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Pentagonul mentioneaza ca, indiferent de cum sau cand ajung ramasitele soldatilor in Hawaii, odata ajunse acolo "sunt tratate cu maximum de respect, atentie si, mai presus de toate, cu onoare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.