Propunerea rusa de a plasa armele chimice siriene sub control international, pentru a le neutraliza, presupune deplina cooperare a regimului care mentine secretul asupra arsenalului sau, pentru a desfasura o operatiune dificil de realizat in plin razboi civil.

Proiectul, daca va fi pus in aplicare, ar implica o schimbare radicala a pozitiei oficiale a Damascului, care s-a ferit mereu sa adere la Organizatia conventiei privind interzicerea armelor chimice (OIAC), pentru a nu fi nevoit sa dea socoteala pentru un arsenal a carui existenta a fost negata pana recent. Acest arsenal este considerat "unul dintre cele mai importante din lume" si este estimat la "peste 1.000 de tone" de serviciile de informatii franceze.

"Prima etapa ar fi ca Siria sa semneze imediat conventia de interzicere a armelor chimice", intrata in vigoare in 1997 si care regrupeaza aproape toate statele lumii, explica pentru AFP Daryl Kimball, directorul general al Arms Control Association, o organizatie neguvernamentala dedicata dezarmarii.

Alaturandu-se OIAC, Damascul ar trebui sa realizeze inventarul stocurilor sale si sa accepte sosirea inspectorilor pe teritoriul sau pentru a verifica declaratiile sale "la kilogramul de agent chimic si la munitie", potrivit lui Michael Luhan, purtator de cuvant al organizatiei.

Misiunea de verificare ar putea, de asemenea, sa fie incredintata unei echipe de inspectori ai ONU, ca cea care a mers in Siria la sfarsitul lui august sau cea care a lucrat in Irak dupa razboiul din Golf din 1991, potrivit lui Daryl Kimball.

"Problema pentru a pune asa ceva in aplicare din punct de vedere practic ar fi sa se garanteze siguranta inspectorilor si cea pe termen lung a stocurilor" in timpul operatiunilor de dezarmare, adauga el. Expertii nu isi ascund scepticismul: "cu greu iti poti imagina distrugerea stocurilor de arme chimice siriene in mijlocul unui razboi civil".

"Nu este ceva ce ati vrea sa faceti sub amenintarea unei ploi de obuze in zona", rezuma el.

In opinia lui David Kay, fost sef al inspectorilor ONU in Irak, "chiar in cele mai bune conditii, aceasta necesita efective foarte numeroase", pur si simplu pentru a asigura o supraveghere de 24 de ore din 24 la fiecare instalatie si a impiedica orice intruziune. Zonele de productie si stocare a VX, gaz sarin sau iperita, sunt numeroase si occidentalii se tem ca Bashar al-Assad ar putea pierde controlul si armele chimice ar putea sa cada in mainile rebelilor extremisti.

Citeste si:
Ciolos: Reactia fortelor de ordine este un precedent extrem de...
Ciolos: Reactia fortelor de...

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut luni, in urma propunerii ruse, crearea unei zone de supraveghere de catre Natiunile Unite in Siria, unde armele chimice ale tarii ar putea fi "depuse in siguranta si distruse".

Si in acest caz, procesul ar dura mai multi ani si ar costa miliarde: Statele Unite au cheltuit aproape 35 de miliarde de dolari in doua decenii pentru a se debarasa in proportie de 90 la suta de stocurile lor si nu vor termina inainte de 2021.

"Fabricarea armelor chimice este un lucru. Cand este vorba despre distrugere, aceasta este bineinteles costisitoare si mai delicata in plan tehnic si juridic", potrivit lui Michael Luhan.

Operatiunile de neutralizare difera daca agentul este sau nu incarcat intr-o racheta - cazul Statelor Unite - sau daca est pur si simplu stocat in vrac si asamblat chiar inaintea folosirii - cazul Rusiei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
UE va finanta neutralizarea armamentului chimic sirian
UE va finanta neutralizarea...

In primul caz, metoda este incinerarea in uzine corespunzatoare; in al doilea caz, neutralizarea se face prin injectarea unui compus chimic pentru a face produsul inert. Potrivit informatiile franceze divulgate la inceputul lui septembrie, stocurile siriene sunt "in parte stocate sub forma binara, adica sub forma a doua produse chimice, numite precursori, care sunt amestecate chiar inainte de folosire".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.