Israelienii se tem ca au fost lasati singuri pentru a contracara programul nuclear iranian, dupa decizia presedintelui american, Barack Obama, de a cere aprobarea Congresului pentru o interventie militara in Siria, relateaza Financial Times, in editia electronica.

"Atem lo levad" ("Nu sunteti singuri"), le-a spus presedintele american, Barack Obama, israelienilor, transmitand acelasi spirit de solidaritate pe care John F. Kennedy l-a invocat atunci cand a declarat "Ich bin ein Berliner" in Berlinul de Vest, in 1963.

Potrivit MEDIAFAX, dar israelienii isi amintesc acum cu tristete discursul lui Obama, dupa decizia acestuia de a deferi Congresului orice actiune militara impotriva Siriei. Intrebati despre cum ii face sa se simta aceasta decizie, multi au declarat: "singuri".

Ei sunt ingrijorati nu pentru ca Israelul este lasat singur sa se descurce cu Siria, impotriva careia Guvernul si populatia nu vor o implicare directa, ci in legatura cu mesajul transmis in acest fel Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat in mai multe randuri in ultimele zile ca Siria este "terenul de incercare" pentru Iran. Orice nehotarare a Statelor Unite in ceea ce priveste disciplinarea regimului lui Bashar al-Assad, pentru depasirea "liniilor rosii" prin folosirea armelor chimice, creeaza un precedent nefavorabil pentru eforturile de a opri Iranul de la dezvoltarea armei nucleare, considera israelienii.

Naftali Bennett, ministru al Economiei si liderul partidului de extrema dreapta Caminul Evreiesc, a afirmat vineri, inaintea discursului lui Obama, dar dupa votul britanic impotriva unei actiuni militare in Siria, intr-un mesaj postat pe Facebook ca "balbaiala si ezitarea internationala in privinta Siriei dovedesc inca o data ca Israelul nu poate conta pe nimeni altcineva decat pe sine".

"Auzi din ce in ce mai multe persoane din Guvern intrebandu-se: «Putem intr-adevar sa ne bazam pe Statele Unite pentru a opri Iranul?»", a declarat Mike Herzog, un general israelian in rezerva, expert asociat al Washington Institute for Middle East Policy. "Daca nu pot lua o decizie in privinta unei linii rosii in Siria, de ce ar trebui sa ne gandim ca ar putea face acest lucru in privinta Iranului?".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Multi israelieni considera, in acest moment, ca ambiguitatea Statelor Unite fata de Siria a slabit puterea de disuasiune a liniei rosii. Unii se tem ca acum este mai probabil ca Iranul sa o treaca si daca va fi fortat sa actioneze, Israelul ar putea sa fie nevoit sa o faca singur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.