Indicele de Progres Social, realizat de profesorul Michael Porter si de initiativa The Social Progress Imperative, a evaluat performantele sociale si de mediu a 50 de state la nivel mondial. Romania nu a fost inclusa in studiu.

Pentru fiecare tara evaluata, indicele arata care sunt zonele vulnerabile asupra carora trebuie sa se intervina pentru imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor.

Clasamentul este alcatuit din trei clase de baza (Nevoile umane de baza, Bunastare si Oportunitate) care curpind fiecare cate 4 subclase: Hrana si Asistenta medicala de baza; Aer, Apa si Salubritate; Adapost; Siguranta personala; Acces la cunostinte de baza; Acces la informatie si comunicare; Sanatate si Bunastare; Sustenabilitatea ecosistemului; Drepturile personale; Acces la educatie superioara; Libertate si alegere individuala; Egalitate si Includere.

„Cresterea economica nu determina neaparat progresul social, dupa au demonstrat-o Primavara Araba din 2011 si cei zece ani de provocari cu care s-a confruntat Mexicul. Intelegerea pe care am avut-o despre succes atat in planul de afaceri, cat si economic, a fost pana acum incompleta. Eforturile anterioare menite sa mearga dincolo de masuratorile economice sunt importante ca punct de plecare, insa este nevoie de o abordare comprehensiva, holistica si riguroasa. Indicele de Progres Social urmareste sa acopere aceste aspecte. Progresul social depinde de optiunile la nivel de politici, investitii si capacitatea de implementare de care dispun partenerii sociali din guvern, societatea civila si mediul de afaceri. Actiunea trebuie sa fie catalizata la nivel de tara. Partenerii trebuie informati si motivati sa colaboreze si sa dezvolte o abordare atotcuprinzatoare pentru dezvoltare; in acest mod, am incredere ca progresul social va accelera”, spune profesorul Porter.

Potrivit clasamentului primele 10 locuri ale Indicelui Progresului Social sunt:

1. Suedia (Nevoile umane de baza – loc 5; Bunastare – loc 3; Oportunitate – loc 2)
2. M. Britanie (Nevoile umane de baza – loc 6; Bunastare – loc 2; Oportunitate - loc 5)
3. Elvetia (Nevoile umane de baza – loc 4; Bunastare – loc 1; Oportunitate – loc 7)
4. Canada (Nevoile umane de baza – loc 3; Bunastare – loc 11; Oportunitate – loc 4)
5. Germania (Nevoile umane de baza – loc 2; Bunastare – loc 4; Oportunitate – loc 10)
6. SUA (Nevoile umane de baza – loc 7; Bunastare – loc 16; Oportunitate – loc 1)
7. Australia (Nevoile umane de baza – loc 10; Bunastare – loc 15; Oportunitate – loc 3)
8. Japonia (Nevoile umane de baza – loc 1; Bunastare – loc 6; Oportunitate – loc 15)
9. Franta (Nevoile umane de baza – loc 9; Bunastare – loc 5; Oportunitate – loc 11)
10. Spania (Nevoile umane de baza – loc 12; Bunastare – loc 9; Oportunitate – loc 6)

Citeste si:
Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din...
Aurescu va participa la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.