Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles.
 

Care sunt principalele subiecte de pe agendă

Potrivit unui comunicat al MAE, principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum şi identificarea modalităţilor prin care UE poate acorda un sprijin imediat şi substanţial pentru Republica Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări, Nicu Popescu. Pe agenda reuniunii figurează şi ultimele evoluţii privind situaţia din Mali.

În marja CAE se va desfăşura şi reuniunea comună a miniştrilor Afacerilor Externe şi miniştrilor Apărării din statele membre UE (în format jumbo), în cadrul căreia se are în vedere discutarea şi adoptarea documentului fondator al Busolei Strategice a UE. Ministrul Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa şi la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de Externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

MAE arată că discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc pe fondul ultimelor evoluţii din teren, care arată o tendinţă tot mai îngrijorătoare - atacurile repetate asupra civililor şi ţintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare şi desfăşurarea de campanii susţinute de propagandă de război şi dezinformare.

"Având în vedere aceste circumstanţe, ministrul de Externe Bogdan Aurescu va susţine necesitatea concentrării acţiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret şi imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situaţiei şi de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situaţiei umanitare şi a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă. În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse şi măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operaţional din 9 martie", informează MAE.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

Conform sursei citate, ministrul Aurescu va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

În marja reuniunii va avea loc o discuţie a miniştrilor europeni de Externe cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova.

MAE arată că discuţia ar urma să se concentreze pe o mai bună înţelegere la nivel UE a nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii şi sprijinului UE pentru eforturile Chişinăului de găzduire a refugiaţilor din Ucraina, precum şi discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienţei acestei ţări.

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

În acest context, ministrul Aurescu va evidenţia demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităţilor de la Chişinău, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi către comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi.

Ministrul român de Externe va reitera sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios şi va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.

Citeste si:
Parada militară de Ziua Națională a României. Vor participa și...
Parada militară de Ziua...

În cadrul mic dejunului cu ministrul de Externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, discuţiile vor avea în vedere perspectiva europeană a acestei ţări, inclusiv în lumina evoluţiilor recente din Ucraina, precum şi identificarea de modalităţi de sprijin din partea UE în vederea continuării reformelor. Cu acest prilej ministrul Aurescu va sublinia importanţa strategică a Balcanilor de Vest, mai ales în actualul context al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va reitera importanţa integrării europene a statelor din Balcanii de Vest. În acest context, el va reafirma sprijinul României pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord şi Albaniei la UE.

De asemenea, în cadrul reuniunii comune a miniştrilor Afacerilor Externe şi miniştrilor Apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice este vizată adoptarea documentului în perspectiva aprobării acestuia de către şefii de stat şi de guvern la Consiliul European din 24-25 martie.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia contribuţia importantă a acestui instrument în ceea ce priveşte consolidarea relaţiei transatlantice şi a complementarităţii UE-NATO. De asemenea, va evidenţia contribuţia Busolei la implementarea Strategiei Globale a UE, precum şi la consolidarea capacităţii UE de gestionare a ameninţărilor de tip hibrid şi cibernetic. În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, el va sublinia rolul important al Busolei în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.