Președintele Klaus Iohannis participă la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat în 16 și 17 mai, în Reykjavik, capitala Islandei. Declarațiile sale din prima zi a reuniunii.

Klaus Iohannis participă la al patrulea Summit al Consiliului Europei

Şefii de stat şi de guvern din cele 46 de state membre în Consiliul Europei s-au reunit în Reykjavik, capitala Islandei, pentru cel de-al patrulea summit din istoria organizației.

Desfăşurată sub motto-ul "Uniţi în jurul valorilor noastre/ Uniţi pentru Europa", cea de a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, organizaţia responsabilă pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept fiind printre primele instituţii internaţionale care au reacţionat printr-o acţiune concretă, respectiv prin excluderea Federaţiei Ruse din rândul statelor membre, transmite Administraţia Prezidenţială.

În prima zi, președintele Klaus Iohannis, a prezidat alături de premierul din Luxemburg o masă rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare”. După participarea la reuniunea plenară de lucru, Klaus Iohannis a condus o masă rotundă în calitate de copreşedinte, alături de premierul Luxemburgului Xavier Bettel. Tema discuţiilor a fost „Protejarea democraţiei în vremuri de încercare - riscuri, rezilienţă şi reangajare”.

Președintele român și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și, în general, pentru valorile democratice. „Războiul declanşat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor şi principiilor noastre comune. Dar această criză, cea mai gravă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra modul democratic de viaţă”, au fost declarațiile lui Klaus Iohannis, președintele României.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Summitul de la Reykjavik are o semnificaţie specială pentru România deoarece se împlinesc 30 de ani de când ţara noastră s-a alăturat Consiliului Europei.

Zelenski a intervenit printr-o legătură video

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a intervenit printr-o legătură video, a spus că Rusia a lansat, cu câteva ore înainte, un atac asupra capitalei Ucrainei. Dar toate rachetele au fost doborâte de armele antiaeriene livrate de aliații occidentali, o dovadă că războiul poate fi câștigat prin unitate, a transmis liderul de la Kiev.

„Vă întreb un singur lucru: dacă am putut face asta , este oare ceva care să nu fie cu putinţă atunci când suntem uniţi şi hotărâţi să apărăm viaţa?”, a transmis Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Astăzi, la sfârșitul lucrărilor, va fi adoptată o declarație care va reconfirma rolul deosebit al Consiliului Europei în sistemul instituțiilor internaționale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.