Valuri de bombardamente asupra Ucrainei, înainte de parada de Ziua Victoriei din Rusia. Soldații lui Vladimir Putin au lansat, marți, pentru a doua zi consecutiv, zeci de rachete de croazieră, dintre care 15 au vizat numai capitala Kiev.

Valuri de bombardamente asupra Ucrainei, înainte de parada de Ziua Victoriei din Rusia

Atacul de marți, al cincilea din luna mai, a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat, cu o noapte înainte, cel mai mare roi de drone de până acum, în cadrul unei noi campanii aeriene declanșate în urmă cu 10 zile, după ce de la începutul lunii martie a făcut o pauză.

Toate cele 25 de rachete de croazieră lansate de Rusia împotriva Ucrainei în noaptea de luni spre marți, cu excepția a două, au fost interceptate de apărarea aeriană a țării, au transmis Forțele Aeriene ucrainene, marți, într-un comunicat.

„În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, în noaptea de 9 mai 2023, ocupanţii ruşi au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr şi X-101/X-555", se arată în comunicatul care precizează că rachetele au fost lansate de pe mare şi din aer, iar 23 dintre ele au fost doborâte”, se arată în document.

La Kiev, apărarea aeriană ucraineană a distrus 15 rachete de croazieră lansate de adversar în spațiul aerian al capitalei Ucrainei în primele ore ale zilei de marți, a transmis un oficial militar ucrainean. Într-o postare pe Telegram, Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului, a declarat că informațiile preliminare indică faptul că au existat victime și că au fost provocate puține pagube.

„Rachetele de croazieră lansate, mai ales cele de tip X-101 (X-555), nu şi-au atins ţintele. Apărarea antiaeriană a capitalei a funcţionat din nou perfect!", a spus Popko. Oficialul a precizat că atacul a fost "efectuat de patru bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Mării Caspice", în cel de-al cincilea asalt aerian lansat de Rusia împotriva Kievului de la începutul lunii mai.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Ca şi pe front, planurile agresorului au eşuat", a declarat Popko. "(Ei) încearcă să ucidă cât mai mulţi civili posibil - în această zi", a adăugat el, referindu-se la Ziua Victoriei, sărbătorită cu fast la Moscova.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.