"Vin in Romania, tara frumoasa si primitoare, ca pelerin si frate", spune papa Francisc intr-un mesaj video adresat romanilor inainte de sosirea sa la Bucuresti pentru o calatorie apostolica de trei zile in tara noastra, in perioada 31 mai - 2 iunie, ce se desfasoara sub motto-ul "Sa mergem impreuna!".

Mesajul, transmis marti seara, la ora locala 20:00, este redat miercuri integral pe site-ul vaticannews.va.

''Dragi frati si surori din Romania,

Mai sunt doar cateva zile pana la calatoria care ma va duce in mijlocul vostru. Gandul acesta ma bucura si doresc inca de pe acum sa va adresez salutul meu cel mai cordial.

Vin in Romania, tara frumoasa si primitoare, ca pelerin si frate si le multumesc Presedintelui si celorlalte Autoritati ale natiunii pentru ca m-au invitat si pentru deplina colaborare.

Traiesc deja bucuria intalnirii cu Patriarhul si cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si cu Pastorii si credinciosii catolici.

Legaturile de credinta care ne unesc vin inca de la Apostoli, in special de la legatura care ii unea pe Petru si pe Andrei, cel care potrivit traditiei a adus credinta pe pamantul vostru. Frati de sange, au fost frati si in varsarea sangelui pentru Domnul.

Si printre voi au fost atatia martiri, chiar in timpurile recente, precum cei sapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiti. Faptul pentru care au suferit, pana la jertfirea vietii, este o mostenire mult prea pretioasa ca sa fie uitata. Si este o mostenire comuna, care ne cheama sa nu ne indepartam de fratele care participa la ea.

Vin intre voi ca sa mergem impreuna. Mergem impreuna cand invatam sa pastram radacinile si familia, cand ne ingrijim de viitorul copiilor si de fratele de langa noi, cand ne depasim fricile si suspiciunile, cand lasam sa cada barierele care ne separa de ceilalti.

Stiu ca multi pregatesc vizita mea in mod intens si va multumesc din inima. Va asigur ca va stau aproape in rugaciune voua tuturor si va dau Binecuvantarea mea. Si va cer, va rog, sa va rugati pentru mine!

Sa ne vedem cu bine!''

Citeste si:
Mesajul divinității pentru tine în acest an, în funcție de luna în...
Mesajul divinității pentru...

Papa Francisc ajunge vineri la Bucuresti, la douazeci de ani dupa vizita Sfantului Ioan Paul al II-lea.

Agenda vizitei include trei Sfinte Liturghii, opt discursuri in fata autoritatilor politice si religioase, beatificarea a sapte episcopi greco-catolici martiri si o intalnire cu comunitatea roma in doar trei zile foarte intense, la Bucuresti, Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj, sub genericul "Sa mergem impreuna!".

Intalnirile cu presedintele, primul ministru, patriarhul si Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Romane si cu vice-presedintele Conferintei Episcopilor din Romania marcheaza prima zi a calatoriei apostolice a papei Francisc in Romania, dedicata in intregime autoritatilor politice si bisericesti din Capitala.

Potrivit programului detaliat publicat de Sala de presa a Sfantului Scaun, suveranul pontif pleaca de la Roma vineri, 31 mai, la ora 08:10 de pe aeroportul Roma - Fiumicino cu directia Bucuresti - Otopeni, unde urmeaza sa ajunga la ora 11:30. Dupa primirea oficiala de la aeroport, papa merge la Palatul Prezidential Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la presedintele Romaniei si intalnirea cu prim-ministrul. La ora 13:00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezinta primul discurs al vizitei in cadrul intalnirii cu autoritatile, reprezentantii societatii civile si membrii Corpului Diplomatic.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Dupa intalnirile cu autoritatile politice si societatea civila, a doua parte a zilei este dedicata dimensiunii spirituale, incepand cu Biserica Ortodoxa si incheind cu Biserica Catolica. Astfel, la 15:45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru o intalnire privata cu patriarhul ortodox, dupa care urmeaza intalnirea cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe, in fata caruia prezinta cel de-al doilea discurs al vizitei. Intrevederea cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe se incheie cu vizita papei si a patriarhului la noua catedrala ortodoxa pentru rugaciunea "Tatal Nostru" si cu un cuvant de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei in Romania se incheie cu Sf. Liturghie oficiata in catedrala "Sf. Iosif" a arhidiecezei romano-catolice de Bucuresti.

Citeste si:
Papa Francisc, în vizită în Irak: „Vin printre voi ca un pelerin al...
VIDEO Papa Francisc, în...

Sambata in prima parte a zilei, papa va oficia Sfanta Liturghie la sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc, urmand ca, in partea a doua a zilei, sa viziteze dieceza de Iasi pentru o intalnire cu tinerii si familiile.

La ora 9:30, pontiful pleaca de la Bucuresti cu avionul spre Bacau, dupa care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, in arhidieceza romano-catolica de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Sumuleu-Ciuc, unde celebreaza Sf. Liturghie cu pelerinii prezenti si tine omilia celebrarii euharistice.

In jurul orei 17:00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iasi. La 17:30 face o vizita la catedrala romano-catolica, dupa care merge in fata Palatului Culturii pentru o intalnire mariana cu tinerii si familiile, carora le adreseaza cel de-al saselea discurs al vizitei. In cursul serii, papa se intoarce cu avionul la Bucuresti.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Duminica, in cea de-a treia si ultima zi a calatoriei apostolice a papei in Romania, va fi oficiata Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in ritul bizantin roman si va avea loc ceremonia de beatificare a sapte episcopi greco-catolici martiri.

Liderul spiritual catolic pleaca de la Bucuresti cu avionul duminica, la ora 9:00, cu directia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Aici, pontiful celebreaza Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a sapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfasurandu-se pe Campia Libertatii de la Blaj. Papa prezinta omilia celebrarii euharistice si recita antifonul marian pascal "Regina Coeli" ("Bucura-te, Regina Cerului"). Dupa pranzul cu suita papala, Sfantul Parinte are o intalnire cu comunitatea roma din Blaj. In fine, in jurul orei 17:00, papa soseste cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de ramas bun.

Papa Francisc pleaca din Romania cu avionul duminica, 2 iunie, la 17:30, urmand sa ajunga pe aeroportul Roma - Ciampino in jurul orei locale 18:30. Dupa nelipsita vizita la icoana Maicii Domnului "Salus Populi Romani" din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se intoarce la resedinta sa din Casa "Sf. Marta" din Cetatea Vaticanului.

Cea de-a doua calatorie apostolica a unui papa in Romania marcheaza o serie de premiere: prima vizita a unui papa care cuprinde atat Capitala cat si fostele principate istorice ale Romaniei - cu etape la Bucuresti, Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj -, prima intalnire a unui papa cu reprezentantii comunitatii rome, precum si prima prezenta a unui papa, chiar si numai pentru o escala tehnica, la Bacau si Sibiu.

In ciuda varstei octogenare si a efortului fizic pe care si l-a asumat pentru cele trei zile, papa Francisc se face pelerin in tara numita cu afectiune de Sfantul Ioan Paul al II-lea "Gradina Maicii Domnului". Un pelerin care, in cele din urma, nu-si propune decat sa intalneasca si sa cunoasca alti pelerini de la periferia geografica a unui spatiu european in cautare de speranta, credinta si unitate, conchide vaticannews.va.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.