Lectia intrarii lui Hristos in Ierusalim, pe care o sarbatorim in fiecare an in Duminica Floriilor, este aceea ca la Inviere nu ajungi decat prin Cruce, lectia apropierii de Dumnezeu pe calea stramta a renuntarii la egoism, afirma purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu.

"Lectia aceasta a intrarii lui Hristos in Ierusalim, pe care o sarbatorim in fiecare an in Duminica Floriilor, este o lectie anticipatoare a unor lucruri precum acesta: La Inviere nu ajungi decat prin Cruce, prin jertfa. Hristos intra in Ierusalim, urmeaza sa fie tradat, judecat, condamnat, rastignit, dar termenul final va fi Invierea", a declarat Banescu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, lectia lui Hristos este aceea a "apropierii de Dumnezeu pe calea stramta a renuntarii la egoism".

"El ne ofera, permanent aceasta uriasa lectie de apropiere de Dumnezeu, care nu e posibila insa pe calea comoditatii, pe calea larga, pe calea inertiilor noastre morale, ci e posibila pe calea aceea stramta, cum spune el, pe calea renuntarii la egoism. Cand el a spus 'Iata, indrazniti, - ne spune tuturor - eu am biruit Lumea', ne spune ca a biruit ceea ce, de fapt, ne impiedica sa ajungem la Dumnezeu. E suficient sa citim si sa recitim Evanghelia, incepand cu Predica de pe munte, unde asistam la rasturnarea logicii lumii in favoarea unei logici unice, logica aceasta a lui Dumnezeu, care presupune, de exemplu, ca cel mai puternic, cel mai bine situat dintre noi sa il slujeasca pe cel mai neputincios. Aceasta e logica crestina, a slujirii si a smereniei. Cu cat te smeresti, cu atat te inalti", a mai spus Vasile Banescu.

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc duminica Floriile, zi care aminteste de intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim, unde a fost intampinat de multimi de oameni cu ramuri de finic.

Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile) este sarbatorita in Duminica dinaintea Invierii Domnului. Intrarea lui Iisus in Ierusalim este singurul moment din viata Sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat. De data aceasta, isi pregateste singur intrarea, conform profetiilor din Vechiul Testament, ca sa fie recunoscut dupa Lege ca este Mesia, Mantuitorul lumii. Poporul il intampina pe Iisus cu ramuri de finic si de maslin, strigand: 'Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului'. Prin aceste cuvinte, oamenii simteau ca insusi Dumnezeu a venit in lume, pentru a aduce mantuirea ei. Intrand ca Imparat in Ierusalim, Isus anticipeaza biruinta Sa apropiata asupra mortii, ca si biruinta intregii omeniri pe care o purta in Sine.

Citeste si:
Patriarhia, despre ritualul de botez: „Biserica nu-și poate...
Patriarhia Română, despre...

Primele mentiuni despre aceasta sarbatoare provin din secolul al IV-lea

Cei dintai care o pomenesc sunt Sfantul Epifanie, caruia i se atribuie doua predici la aceasta sarbatoare, si pelerina apuseana Egeria, care, in insemnarile ei de calatorie, descrie modul in care se celebra aceasta duminica in Ierusalim, spre sfarsitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii parinti ai Bisericii, intre care se afla Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Ambrozie si Sfantul Chiril al Alexandriei, exista predici celebre tinute in cinstea ei.

In vechime, Duminica Floriilor, inceputul saptamanii Pastilor, mai era numita Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru ca in aceasta zi catehumenii (cei care urmau sa se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere sa fie admisi la botez, iar acesta le dadea sa invete Simbolul credintei (Crezul). Se mai numea si duminica gratierilor, pentru ca, in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.

Citeste si:
Ce nume se sărbătoresc de Duminica Floriilor
Ce nume se sărbătoresc de...

De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute.

Ramurile de salcie care se impart in biserica in ziua de Florii simbolizeaza ramurile de finic cu care l-au intampinat multimile in Ierusalim pe Isus.

Cu ziua de Florii incepe ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor, in care crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.