Uniunea Salvati Romania lanseaza un proiect de lege care ofera facilitati fiscale pentru investitorii si companiile din sectorul petrochimiei. Industria petrochimică poate absorbi o cotă insemnata din cantitatea de gaze naturale estimată a fi produsă din rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră in urmatoarele decade sau din perimetrele onshore de mare adancime.

In ciuda potentialului sau, Romania a cunoscut un regres in acest domeniu, desi, o dezvoltare durabilă a economiei si o imbunatatire a standardului de viată nu se pot realiza fara a stimula industria petrochimică – un domeniu in care am ajuns să importam produse chimice chiar dacă, pentru unele, materia prima este produsa in Romania. Numai in 2016 am importat marfuri si produse petrochimice in valoare de 8 miliarde de euro, in timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro.

Pentru a combate acest dezechilibru acut, sunt necesare o serie de politici fiscale care să stimuleze crearea de locuri de muncă si pentru a maximiza valoarea adaugata mare si influenta pozitivă pe care industria petrochimică le poate avea si in alte domenii.

Initiatoarea proiectului este deputata USR Cristina Pruna, membru in Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

Romania, o tara cu o traditie bogata in domeniul petrochimic, a ajuns importator net de produse de profil intr-o perioada in care aceasta industrie va cunoaste un boom economic spectaculos la nivel european in cadrul tranzitiei energetice. Cred ca e de datoria noastra sa aparam acest sector deoarece potentialul de crestere este enorm. Acest proiect de lege vine cu o serie de facilitati fiscale pentru companii si forta de munca specializata din domeniu pentru a incuraja investitiile in petrochimie, ceea ce va avea reverberatii si in domeniile conexe (ingrasaminte, productia de baterii, constructii sau electromobilitate). Avem la dispozitie o cantitate foarte mare de gaze in Marea Neagra, dar si rezerve onshore descoperite recent, care ar putea fi valorificate superior in tara.”, a declarat deputatul USR Cristina Pruna, potrivit unui comunicat.

Masurile propuse:

  • Reducerea impozitului de la 16 la 10% pentru profituri de 10 milioane de lei pentru societatile care venituri din petrochimie
  • Deducerea suplimentara la calculul rezultatului fiscal, in proportie de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati pentru a incuraja investitiile in mijloace fixe performante
  • Amortizare accelerata pentru investitiile in cercetare-dezvoltare
  • Recuperarea pierderilor fiscale in 10 ani consecutivi, in loc de 7 cum este prevazut actualmente in codul fiscal
  • Scutirea de la plata impozitului pe salarii, facilitatea regasita si in sectorul IT, ceea ce a permis o dezvoltare importanta a acestei industrii
  • Scutirea de la impozitare a sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de relocare in interesul serviciului, facilitate pentru a-i aduce pe oameni in zonele unde se dezvolta aceasta activitate, din tara sau din afara

USR va cere sustinerea deputatilor si senatorilor din celelalte partide politice deoarece propunem un proiect cu viziune pe termen lung pentru dezvoltarea economica a tarii. In plus, oamenii care lucreaza in domeniu trebuie protejati si incurajati sa lucreze in Romania iar relansarea industriei poate contribui la bunastarea tarii..
Citeste si:
Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise pe drumurile...
Mașinile cu volanul pe partea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.