Potrivit unui proiect legislativ, mașinile ce au volanul pe partea dreaptă, înmatriculate în România, ar putea fi interzise pentru circulația pe drumurile publice din ţară.

Mașinile cu volanul pe dreapta, ar putea fi interzise în România

Proiectul legislativ propune îmbunătăţirea siguranţei rutiere pe drumurile publice din România prin limitarea circulaţiei autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au volanul poziționat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.

"Un motiv întemeiat al acestui proiect de lege este numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta care depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini", şi-au motivat propunerea iniţiatorii acestui proiect de lege.

De la această interdicție vor fi exceptate autovehiculele istorice și mașinile utilitare.

Ce riscă șoferii cu volanul pe partea dreaptă, dacă proiectul se va adopta

În cazul în care proiectul de lege va fi aprobat, șoferii care vor conduce o mașină cu volanul pe partea dreaptă, riscă să fie sancționați de la șase la opt puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi între 870 și 1.160 de lei.

Pe lângă amendă, persoanele ce vor conduce un asemenea automobil, vor rămâne și fără talonul mașinii. Mutarea volanului de pe dreapta pe stânga va fi singura soluție pentru a putea recupera talonul.

"În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 - 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 - 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav", au declarat iniţiatorii în documentul expunerii de motive la iniţiativa legislativă aflată în Senatul României.

Citeste si:
Panourile publicitare și construcţiile în curbe şi în intersecţii,...
Panourile publicitare și...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.