Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat vineri ca procedurile de consolidare au fost demarate in cazul a 96 de cladiri cu risc seismic, iar in 41 dintre acestea au fost deschise santiere, ea subliniind ca este necesara schimbarea legislatiei pentru a permite lucrari similare si in celelalte 247 de cladiri cu risc seismic grad I, unde exista proprietari care nu vor sa isi dea acordul in acest sens.

"Din cele 343 cladiri cu risc seismic I, pericol public, in acest moment putem sa afirmam ca in 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. In 41 au inceput deja sa lucreze angajatii, sunt deschise santiere, iar in celelalte 55 suntem in stadii avansate de pregatire a documentatiilor premergatoare procesului de punere in siguranta, initial, si de consolidare", a aratat Firea, intr-o conferinta de presa, la sediul Primariei.

Primarul general a mai precizat ca, desi din vara lui 2016 a atras atentia reprezentantilor Guvernului si Parlamentului asupra faptului ca legea nu faciliteaza consolidarea unui numar cat mai mare de cladiri cu risc seismic, pana in prezent decidentii nu au facut demersurile necesare.

"Din cele cu risc seismic grad I, am fi putut sa intram in mult mai multe (in vederea consolidarii - n.r.), dar mai sunt inca 280 cu risc seismic grad II si 620 - risc seismic grad III -, dar in acest moment legislatia este depasita fata de situatia in care ne aflam - o lege de 24 de ani, ma refer la cadrul legislativ, ordonanta de Guvern 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic - nu avem posibilitatea sa putem sa consolidam atat cat ar fi nevoie si cat ne-am dori. In acest moment, daca intr-un imobil sunt 100 de proprietari si daca un singur proprietar nu isi da acordul prin semnatura, acel imobil nu poate fi consolidat, chiar daca beneficiaza de acordul a 99 de proprietari", a spus ea, potrivit Agerpres.

Firea a adaugat ca a sesizat de nenumarate ori Guvernul si Parlamentul asupra faptului ca este nevoie sa fie consolidate "urgent" toate cladirile cu risc seismic. Primarul general a mai spus ca in tarile europene, in momentul in care un imobil este incadrat la risc seismic grad I, expertiza "tine loc de document de evacuare".

"Nu stiu ce asteptam sa se intample. Sa vina un cutremur mare, sa se intample o catastrofa? Eu cred ca nu. Eu cred ca trebuie sa luam masuri inainte de a se intampla o tragedie", a mentionat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, in ultima perioada "se fac in spatiul public afirmatii neadevarate, se transmit cifre si idei care nu au nicio legatura cu realitatea", ea infirmand faptul ca ar exista zeci de mii de persoane care locuiesc in cladiri cu risc seismic.

Exista 8.993 de persoane in 343 de cladiri cu risc seismic grad I

In acest sens, aceasta a adaugat ca un recensamant realizat de Administratia Municipala a Cladirilor cu Risc Seismic arata ca exista 8.993 de persoane in 343 de cladiri cu risc seismic grad I. Totodata, se estimeaza ca in cladirile incadrate in categoriile risc seismic II si III locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.
Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

Firea a enumerat si facilitatile pe care le ofera Primaria Capitalei pentru a-i determina pe proprietarii care locuiesc in imobile cu bulina sa permita consolidarea. Pentru cazurile sociale, Primaria Capitalei achita toate costurile, inclusiv cel de relocare; in celelalte cazuri, 50% din efortul financiar il revine Primariei Capitalei, iar 50% este suportat de proprietar, timp de 25 de ani, fara dobanda.

Primarul general a mai spus ca, in cei 26 de ani care au trecut de la Revolutie, Primaria Capitalei a consolidat doar 20 de imobile, in conditiile in care doar opt angajati ai Municipalitatii se ocupau de acest domeniu. Pe de alta parte, in ultimele luni, de cand au fost infiintate Administratia Municipala a Cladirilor cu Risc Seismic si Compania Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, de acest domeniu se ocupa 500 de angajati, fiind alocat un buget de 10 milioane de euro pentru acest an.

Citeste si:
Ciucă şi-a exprimat susţinerea faţă de consolidarea bazelor...
Ciucă şi-a exprimat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.