Statul jos prea mult timp afecteaza sanatatea creierului persoanelor aflate la jumatatea vietii si a varstnicilor, conform unui studiu efectuat in Statele Unite si publicat saptamana aceasta, citat de UPI.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a descoperit ca un comportament sedentar manifestat pe perioade indelungate afecteaza sanatatea creierului prin subtierea cortexului cerebral si, in plus, creste riscul de aparitie a bolilor de inima si a diabetului, dar si de deces prematur.

In concluziile cercetarii, publicate joi in jurnalul stiintific PLOS One, oamenii de stiinta au notat ca sedentarismul dauneaza regiunilor creierului cu rol esential in procesul de formare a amintirilor afectand grosimea lobului temporal median, o structura ce include hipocampul. De asemenea, ei au descoperit ca o crestere a nivelului de activitate fizica nu este suficienta pentru a indeparta in mod considerabil efectele daunatoare ale unei vieti sedentare.

Subtierea cortexului cerebral poate fi un fenomen precursor declinului cognitiv si al instalarii dementei la persoanele aflate la jumatatea vietii si la varstnici.

Cercetatorii de la UCLA au studiat 35 de persoane cu varste cuprinse intre 45 si 75 de ani. Acestea au indicat nivelul de activitate fizica si numarul mediu de ore petrecute zilnic pe scaun in saptamana anterioara studiului, scrie Agerpres.

Fiecare persoana a fost supusa unui test de imagistica prin rezonanta magnetica de inalta rezolutie prin care au putut fi observate detalii ale lobului temporal median.

Perioadele petrecute stand jos au variat intre trei ore si 15 ore pe zi

"Cu fiecare ora petrecuta jos se observa o scadere cu 2% a grosimii" lobului temporal median, a indicat autoarea principala a studiului, Prabha Siddarth, biostatistician in cadrul Institutului Semel pentru cercetari in domeniul neurologiei si a comportamentului uman de la UCLA.

Cercetatorii nu au descoperit nicio asociere semnificativa intre cresterea nivelurilor de activitate fizica si grosimea lobului temporal median, insa Siddarth a precizat ca mesajul cercetatorilor nu este ca activitatea fizica nu ar avea efecte pozitive. Potrivit acesteia, studiile au demonstrat ca miscarea imbunatateste grosimea cortexului cerebral si prezinta de asemenea si alte beneficii fizice, precum imbunatatirea sanatatii cardiace.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Siddarth a mentionat ca grosimea cortexului cerebral poate fi mentinuta prin intreruperea perioadelor sedentare. Acest lucru "ar fi posibil daca nu am sta jos in mod continuu pentru perioade lungi de timp", a spus ea.

"Niciuna dintre persoanele incluse in studiu nu au fost intrebate despre perioadele petrecute jos in care creierul a fost mentinut ocupat cu activitati precum Sudoku. Toate acestea trebuie lamurite", a adaugat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta au indicat ca sunt necesare studii aprofundate pe tema urmarilor comportamentului sedentar in vederea reducerii efectelor negative ale "epidemiei globale de inactivitate fizica si stil de viata sedentar".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.