O echipa Greenpeace Romania a identificat, in doua zile, aproximativ 319 metri cubi de lemn ilegal intr-un singur sat.

O echipa de activisti Greenpeace Romania a efectuat, in perioada 17-18 noiembrie 2016, o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localitatii Gureni, Com. Pestisani, jud. Gorj. In aceasta localitate isi desfasoara activitatea patru societati de prelucrare si transport al lemnului.

Echipa Greenpeace Romania a monitorizat si documentat in perioada mentionata transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrita, situat la nord de satul Gureni, precum si transporturile provenind din alte paduri din zona. Utilizand aplicatia Inspectorul Padurii, legalitatea transporturilor a fost verificata de cel putin doua ori pentru fiecare vehicul, luand astfel in considerare eventualele probleme de lipsa a semnalului GSM, respectiv de inregistrare a transporturilor in Sistemul de Urmarire a Masei Lemnoase, ce sta la baza aplicatiei Inspectorul Padurii.

Astfel, in perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atat transporturi fara aviz, cat mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decat cel transportat in realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace Romania a transmis o sesizare in acest caz catre Procuratura (DIICOT), Garda Forestiera Valcea si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Cazul din Gureni nu este singular

In iulie 2016, Greenpeace Romania a documentat un caz de taiere ilegala dintr-o padure virgina in acelasi bazin forestier si a transmis o sesizare catre Ocolul Silvic Brancusi prin intermediul platformei salvezpadurea.ro. In urma cercetarilor, ocolul silvic a descoperit ca 85 de arbori au fost taiati ilegal si cazul a fost inaintat catre Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu pentru cercetare si solutionare.
Citeste si:
Parcagiii ilegali fac legea în București. Câți bani câștigă pe zi
Parcagiii ilegali fac legea...

Am revenit in Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul taiat ilegal pe piata. Nu ne asteptam sa gasim camioane fara acte, avand in vedere ca oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicatia Inspectorul Padurii instalata pe telefoane mobile. Se intampla, insa. In cele mai multe cazuri, e vorba de camioane incarcate la maximum, cu 20 de metri cubi si mai mult, care in aviz sa aiba inregistrati 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat in doua zile, de 319 metri cubi, este foarte ingrijorator. Radarul Padurilor isi face treaba, insa operatiunile de control din partea autoritatilor trebuie intensificate iar sanctiunile aplicate sa elimine furtul si distrugerea padurilor” - declara Ionut Apostol, director de campanii la Greenpeace Romania, potrivit unui comunicat de presa remis 9am.ro.

Citeste si:
Tendințele anului 2024 în design interior: mobilier cu linii...
Tendințele anului 2024 în...

Iata ca pretinsa scadere a infractionalitatii silvice este doar o iluzie propagata iresponsabil. Nu avem la ora actuala un raport complet despre situatia taierilor ilegale de arbori la nivel national, ci doar cifre despre activitatea de combatere a infractionalitatii silvice. Or, de la nivelul de aproximativ 500.000 metri cubi identificati anual prin controale, la cele 8,8 milioane de metri cubi disparuti din padurile Romaniei ca urmare a proceselor naturale, dar in special ca urmare a taierilor ilegale conform Inventarului Forestier National, este cale lunga. Greenpeace Romania sustine ca intreaga industrie a lemnului din Romania, silvicultura si societatea in general au numai de pierdut de pe urma acestei stari de fapt”, adauga Valentin Salageanu, coordonatorul campaniei de paduri si biodiversitate al Greenpeace Romania.

Inspectorul Padurii - aplicatie pentru sesizarea transporturilor ilegale de lemn

Inspectorul Padurii este o aplicatie pentru telefon mobil dezvoltata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin intermediul careia se poate verifica legalitatea unui transport de lemn prin introducerea numarului de inmatriculare a vehiculului de transport. Daca transportul este legal (inregistrat in Sistemul de Urmarire a Masei Lemnoase), aplicatia ofera informatii cu privire la data si ora emiterii avizului, tipul de lemn (lemn de foc, lemn rotund, cherestea etc.) si volumul transportat.
Citeste si:
Galusca (Greenpeace Romania): Ministerul habar nu are ce se...
Galusca (Greenpeace Romania):...

Prin intermediul platformei www.salvezpadurea.ro, dezvoltata de Greenpeace Romania, orice persoana poate raporta direct catre autoritati orice caz de taiere de arbori suspect a fi ilegal; sesizarile sunt trimise spre ocoalele silvice care au in gestiune padurile respective si spre stiinta Garzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul judetului pe raza caruia s-a facut constatarea. Pe site sunt disponibile sesizarile deja efectuate, raspunsurile date de autoritati si masurile luate. Platforma cuprinde informatii si instructiuni despre cum se poate recunoaste o taiere ilegala de arbori si ce informatii trebuie sa colecteze din teren pentru a documenta cat mai bine o sesizare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.