Aproape o mie de locuri de parcare, multe dintre ele ale Primăriei, sunt rezervate abuziv de parcagii ilegali, care câștigă zilnic sute de lei, sub ochii autorităților. Polițiștii spun că dau mii de amenzi, dar fenomenul este scăpat de sub control.

Câți bani câștigă pe zi parcagiii ilegali în București

Zilnic, sute de locuri de parcare sunt ocupate cu lăzi, bidoane cu apă sau scaune de plastic. Primul venit e primul servit, iar tarifele variază. Nicu se ocupă de 22 de ani de o parcare din apropiere de Piața Victoriei și are inclusiv o vestă reflectorizantă, la fel ca angajații municipalității.

Reporter: Vesta asta de unde o aveți?

Nicu, parcagiu: E din gunoi, doamnă. Nu vedeți că e ruptă?

După ce a realizat că a fost luat în primire de echipa Observator, a anulat tariful de parcare. „Nu doamnă, nu plătiţi. Nu vreau să vă iau bani dumneavoastră. Sunteţi drăguţă, sunteţi frumoasă şi nu vă iau niciun leu”, a spus Nicu.

Reporter: Cam cât faceți pe zi din parcări?

Parcagiu: 150 de lei, 200 de lei.

Așadar, un „salariu” variază între 4.000 și 6.000 de lei pe lună. Mai primește, din când în când, și amenzi, dar nu le plătește niciodată.

Reporter: Primiți des amenzi?

Parcagiu: Zi de zi. Ce scrie aici? A fost depistat... pentru parcare în timp ce apela.... la mila publicului. Luăm zi de zi. Am două aici. Aia de la Poliţia Locală şi asta e de la Secţia 4.

„Cum de n-au venit alţii să vă ia locul? N-au venit. Nu vine nimeni peste mine aici. De ce? Nu vin pentru că mă cunosc toţi oamenii de etnie romă, toate clanurile astea interlope din Sectorul 1. Sunt multe clanuri dar nu vin peste mine aici. Nu vin să mă deranjeze pe mine, să-mi ceară taxă de protecţie”, a completat Nicu.

Parcagiii îşi cunosc între ei şi tarifele. „Uite acolo, e 40 de lei ora. Acolo e cel mai mult din Bucureşti. Sunt la Romană, la Piaţa Amzei, Universitate, pe la Unirii. Sunt mai mulţi", explică unu dintre parcagii.

Citeste si:
Magistrala Berceni-Pipera câștigă încă o stație. Imagini din interior
Magistrala Berceni-Pipera...

Discuție purtată cu camera ascunsă

Parcagiu: Vă băgaţi aici si nu mai plătiţi nici la primărie, la nimic.

Reporter: Şi dumneavoastră cât să vă dau pentru o oră?

Parcagiu: Cât vreţi.

Reporter: 10 lei e bine?

Parcagiu: Da.

Parcagiu: Dacă staţi până într-o oră, plata anticipată, adică la mine.

Reporter: Şi cât trebuie să vă dau până într-o oră?

Parcagiu: 5 lei.

Reporter: Dumneavoastră sunteţi de la Primăria Capitalei? Dacă eu vă dau 5 lei, îmi daţi chitanţă?

Parcagiu: Nu.

Parcagiu: Vă duceţi acolo sau dincolo, dar e pe riscul dumneavoastră. Eu nu vă garantez pentru că mai vine poliţia, mai ridică, mai dă amenzi.

Poliția îi amendează în zadar

Poliția locală și poliția Capitalei îi amendează pe parcagii cu sancțiuni cuprinse între 100 și 500 de lei. De la începutul acestui an, au fost aplicate în jur de 4.000 de sancțiuni contravenționale pentru apelare la mila publicului în mod repetat. Numai în Sectorul 3 Poliția locală a amendat, de la începutul lui 2022, 750 de persoane care încasau ilegal taxă de parcare, doar că fenomenul este scăpat de sub control.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.