Un chirurg chinez sustine ca intentioneaza sa efectueze o operatie foarte dificila: acesta planuieste sa efectueze transplantul unui cap uman.

Aceast caz nu este singular, avand in vedere ca lumea stiintifica a aflat cu surprindere ca un chirurg italian, Sergio Canavero, a pretins ca ar fi efectuat primul transplant din lume de cap uman. Neurocercetatorul italian a descris o tehnica asemanatoare cu cea folosita de Robert White, care a transplantat cu succes in 1970 capul unei maimute rhesus pe corpul alteia.

In primul rand, ambii pacienti trebuie sa se afle in aceeasi sala de operatii. Apoi, capul care urmeaza sa fie transplantat trebuie racit pana la o temperatura de aproximativ 15 grade Celsius. In timpul procedurii, organismul donatorului trebuie sa fie de asemenea racit si un stop cardiac total sa fie indus. Miscand-se foarte repede, chirurgii trebuie sa indeparteze ambele capete in acelasi timp, apoi sa conecteze "capul bun" la sistemul circulator al trupului donatorului, scrie qz.com.

Mai, departe, procedura consta, potrivit declaratiilor lui Sergio Canavero, in detasarea celor doua capete de pe trupurile lor, urmata de conectarea maduvei spinarii din trupul donatorului cu fasciculele nervoase de la baza craniului receptorului, in timp ce creierul donatorului este "protejat" pe durata operatiei.

Acum, omolgul sau chinez, Ren Xiaoping, intentioneaza sa realizeze o asemenea operatie, scrie descopera.ro.

Planul implica sectionarea a doua capete de corpurile lor si apoi conectarea vaselor de sange ale organismului donatorului decedat si capul destinatarului. Echipa va insera, de asemenea, o placa de metal pentru a stabiliza gatul si apoi inmuierea terminatiilor nervoase ale maduvei spinarii intr-o substanta care va incuraja conectarea ei, scrie iflscience.com.

Medicul Ren a fost numit sarcastic de mass media "Dr. Frankenstein", castigandu-si notorietatea la inceputul acestui an, dupa ce a pretins ca a efectuat un transplant de cap la o maimuta.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

"Am mentinut in viata acea maimuta timp de 20 de ore", a declarat Ren. "Obiectivul nostru a fost sa dovedim ca putem sa protejam creierul", a adaugat el. Profesorul chinez a precizat ca, pentru a realiza acest lucru, tehnica folosita de echipa sa a constat intr-o "hipotermie si in stabilirea unei circulatii sangvine incrucisate intre donator si receptor prin intermediul unui sistem de canule".

Oamenii de stiinta afirmai de pe atunci ca intentioneaza sa transpuna aceasta metoda pe fiinte umane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.