„Horror! Inadmisibil! Esența medicinei românești”, a scris un medic chirurg, pe Facebook, după ce a văzut imaginile în care o asistentă fără mască de protecție sau mănuși sterile își bea cafeaua, alături de o colegă, în sala de operații, în timpul unui transplant hepatic. Conducerea unității medicale a anunțat că va demara o anchetă în acest caz.

Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant

Totul s-a întâmplat în timpul unui transplant hepatic, unde o femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul ei de 24 de ani, care i-a donat o parte din ficat, conform Digi 24, post TV de știri care a și transmis imaginile revoltătoare.

Deși intervenția medicilor a fost una reuşită, camerele de supraveghere au suprins momentul în care una dintre asistente, aflată în blocul operator în timp ce transplantul avea loc, nu respecta nicio regulă sanitară, dimpotrivă.

Aceasta stătea fără mască chirurgicală, în timp ce își bea cafeaua. Ea era alături de o colegă, cu mască. De asemenea, niciuna nu purta mănuși sterile, iar una dintre femei butona telefonul mobil. Femeile stăteau într-un colț al încăperii discutând.

Institutul Fundeni a anunțat că va face o investigație

Doctorul Marius Uscatu, chirurg ortoped, a fost primul care a condamnat scena într-un mesaj dur postat pe contul personal de socializare. „Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil.” ”Atac nerespectarea regulilor minimale de igienă, atitudine care duce la rate cataclismice de infecții nosocomiale”, a scris medicul pe Facebook.

„Infecţiile nosocomiale, la care România deţine recordul absolut, se datorează în primul rând măsurilor elementare de igienă (spălarea mâinilor, masca etc). Eu am operat mulţi ani în Franţa, în multe clinici publice sau private. Nici măcar o dată nu am văzut aşa ceva. Gestul spălării mâinilor şi al portului măştii este spontan, precum respiraţie, şi nu o servitute («botniţă», în cultura românească)”, a mai explicat acesta în secțiunea de comentarii.

Citeste si:
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă un ten fără riduri....
Cum reușește Ilinca Vandici...

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a recunoscut că s-a produs o eroare și a anunțat că va urma o investigație.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.