Cercetatorii australieni au publicat un studiu in revista Nature Scientific Reports care sustine ca un incident de amploare, precum o deversare masiva de carbune, ar putea ucide coralii si pestii din cel mai mare sistem de recifuri de corali din lume.

Potrivit Descopera, oamenii de stiinta au declarat ca cercetarea lor demonstreaza efectele dezastruoase pe care l-ar avea scufundarea unui vapor incarcat cu carbune in zona inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Specialistii australieni au emis aceasta teorie dupa ce au realizat un experiment, in cadrul caruia au expus o serie de specii marine la diferite niveluri de praf de carbune. S-a demonstrat astfel ca organismele care au intrat in contact cu concentratii mari de carbune au murit in decurs de doua saptamani.

Coralii expusi la concentratii mai scazute de carbune au supravietuit mai mult, insa cei mai multi dintre ei au murit dupa o luna. O parte dintre pesti, dar si iarba de mare, nu a reusit sa faca fata concentratiei mari de praf de carbune, insa acesta doar a redus cresterea acestor populatiilor la jumatate, in comparatie cu cele care traiau in apa limpede, scrie MEDIAFAX.

Pana acum nu au existat scurgeri majore de carbune in zona Marelui Recif, insa esuarea vasului chinez Shen Neng 1, in largul coastei Queensland-ului, in anul 2010, a aratat cat de dezastruoase ar putea fi consecintele unui asemenea incident pentru organismele marine.

Atunci, incarcatura de 60.000 de tone de carbune de pe nava nu a fost pierduta, insa, dupa ce s-a scufundat, vaporul a distrus o parte a recifurilor pe o distanta de aproximativ 3 kilometri. Tot in timpul acelui accident, peste 4 tone de pacura au ajuns in apele Oceanului Pacific.

Cercetatorul Andrew Negri sustine ca probabilitatea unei scurgeri majore de carbune in zona este destul de scazuta. Pe de alta parte, specialistul australian a spus ca studiul coordonat de el poate fi folosit de autoritati pentru a-si face o idee mult mai clara cu privire la consecintele pe care le-ar putea avea un asemenea accident asupra Marii Bariere de Corali.

Studiul realizat de cercetatorii Centrului de Excelenta ARC pentru Studiul Recifurilor de Corali si ai Institutului Australian de Stiinte Marine, a fost publicat in revista Nature Scientific Reports. El vine la doar cateva zile dupa ce specialista in stiinte marine Lyle Vale (Universitatea din Queensland) a publicat o serie de fotografii, in care sunt puse in evidenta efectele devastatoare ale incalzirii oceanelor asupra recifurilor de corali. In imagini se poate observa procesul de albire a coralilor, care are loc in timpul schimbarilor neasteptate de temperatura, pe parcursul producerii cicloanelor tropicale sau in momentul in care apa dulce ajunge in ocean.

Citeste si:
Premierul Ciucă: Nu există un scenariu sumbru privind asigurarea...
Premierul Ciucă: Nu există un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.