Incredibil 3 Mai 2016 11:52
Un studiu publicat in British Journal of Psychology arata ca persoanele a caror coeficient de inteligenta este peste medie, adica peste 115, prefera singuratatea, iar inteligenta afecteaza fericirea oamenilor.

Intrebarile la care au vrut sa raspunda cercetatorii vizeaza daca si in ce fel inteligenta afecteaza fericirea oamenilor si de ce persoanele cu un IQ ridicat se simt mult mai bine atunci cand sunt singure.

Primul rezultat gasit in urma studiului a fost legat de persoanele care locuiesc in comunitati restranse. Conform studiului, participantii au inregistrat un nivel mai inalt al fericirii spre deosebire de cei care locuiesc in orase mai mari. De asemenea, participantii aflati in ambele cazuri au marturisit faptul ca se simt cel mai bine atunci cand sunt inconjurati de prietenii apropiati.

Nu s-a putut remarca acelasi lucru si in cazul persoanelor cu un coeficient de inteligenta ridicat. Din perspectiva acestora, gradul lor de fericire este direct proportional cu perioadele de singuratate. Cu cat sunt inconjurati de prieteni, mai des, cu atat mai scazut este nivelul acestora de fericire, motiv pentru care, prefera sa fie singuri, in majoritatea timpului.

Un alt motiv pentru care persoanele cu un IQ ridicat prefera singuratatea este direct proportional cu interesele acestora. Din cauza complexitatii intereselor pe care acestia le manifesta, discutiile cu alte persoane devin aproape imposibile, deoarece doar o comunitate restransa de oameni, la nivel global, ar putea intelege cu adevarat mentalitatea oamenilor foarte inteligenti.

"Coeficientul de inteligenta desparte oamenii, dar coeficientul de inteligenta emotionala ii apropie!" – aceasta este concluzia prezenta a cercetatorilor psihologi.

Din cauza faptului ca sunt greu de inteles, persoanele cu un IQ ridicat se indreapta permanent spre izolare, concentrandu-si toate resursele asupra domeniilor de interes si ignorand latura social-afectiva a vietii lor. Persoanele foarte inteligente prefera sa socializeze mai putin si din cauza faptului ca se concentreaza asupra planuriilor de viitor, de lunga durata, mai degraba decat asupra placerilor hedoniste, de moment, asa cum functioneaza majoritatea persoanelor.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Este important de stiut faptul ca abilitatea de a intelege modalitatile de functionare ale altor persoane si perspectivele lor, intruchipeaza, de asemenea, tot o forma de inteligenta ridicata. Cu toate acestea, datorita empatiei crescute in acest caz, persoanele care o manifesta au sanse mult mai ridicate de a interactiona social si de a fi inconjurate de prieteni.

Un alt argument adus in discutie consta in faptul ca, adesea, persoanele al caror coeficient de inteligenta este mai ridicat, tind sa sufere in paralel de o serie de probleme de adaptare, la nivel comportamental (de exemplu anxietate sociala, tulburari de personalitate, tulburari de tip borderline etc.), ceea ce face si mai dificil de inteles starile acestora de catre oameni, motiv pentru care tind sa se indrepte catre izolare si resemnare si sa gaseasca alinare si confort in dorinta de a fi singure.

Citeste si:
O eleva de 12 ani, nascuta in Craiova, a fost inscrisa pe lista...
O eleva de 12 ani, nascuta in...

Ceea ce se poate face pentru a reduce acest sentiment de izolare in randul persoanelor cu un IQ ridicat este ca restul persoanelor sa le incurajeze si sa le inteleaga valorile si principiile dupa care se ghideaza de-a lungul vietii. Suportul si intelegerea i-ar putea ajuta sa se simta integrati, motiv pentru care dorinta de socializare ar putea creste, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.