Oamenii de stiinta din Germania lucreaza la un sistem care ar putea identifica modul in care craniul vibreaza, ca reactie la un semnal cu ultrasunete, vibratie ce ar putea fi la fel de unica ca amprenta, putand fi folosita la accesarea diverselor conturi din mediul online, potrivit Science Alert.

Desi pentru realizarea experimentului a fost folosit un esantion de 10 subiecti, noul sistem a fost capabil sa identifice utilizatorul in 97% din cazuri, bazandu-se doar pe sunetul produs de craniu.

Pentru ca masurarea vibratiei sa fie realizabila este necesar un set de casti, iar in acest moment, cercetatorii lucreaza la un astfel de dispozitiv, ce va semana cu ochelarii Google.

Eventual, intregul proces tehnologic ar putea fi incorporat in smartphone-uri, asa ca simpla pozitionare a telefonului la ureche, exact cum se face in timpul unei convorbiri telefonice, este suficienta pentru identificarea utilizatorului.

Noul sistem este intitulat "SkullConduct" si are in componenta diverse solutii biometrice de securitate aflate in dezvoltare, incluzand una care utilizeaza recunoasterea dupa modelul venelor si undelor cerebrale.

"Daca sunt inregistrate, schimbarile in semnalul audio pot reflecta anumite trasaturi specifice ale capului utilizatorului", au explicat cercetatorii.

"Din moment ce structura capului uman include diferite parti precum craniu, tesuturi, cartilaje si fluide, iar compozitia acestor componente si locatia lor difera de la utilizator la utilizator, sunetul produs de craniu poate fi diferit, de asemenea", au adaugat acestia.

Exista cateva obstacole de rezolvat, inainte ca prototipul sa fie viabil pentru comercializare, cel mai important fiind blocarea sunetelor de fundal, care pot altera identificarea vibratiei craniului, scrie MEDIAFAX.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Stuttgart, Universitatea din Saarland si Institutul de Informatica Max Planck, va prezenta mai multe detalii despre "SkullConduct" la o conferinta pentru Interactiunea Calculator-Om, luna viitoare, in California.

Citeste si:
Sunetul COVID, scos la vânzare. Au fost create 10.000 de piese
Sunetul COVID, scos la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.