O echipa de cercetatori de la Massachusetts General Hospital si Harvard Medical School a reusit sa dezvolte in laborator o inima perfect functionala, folosind celule stem, informeaza Gandul.

Pana acum, cercetarile aratasera ca prin intermediul imprimantelor 3D pot fi fabricate segmente de inima, cu utilizarea de material biologic. Chiar daca aceste structuri nu contin celule cardiace, ele formeaza scheletul pe care poate fi dezvoltat tesutul cardiac. Cercetatorii americani s-au folosit de scheletul 3D si, prin combinatia cu celulele stem, au obtinut rezultatele amintite.

Potrivit Gandul, pacientii care au nevoie de transplanturi se lovesc de o multime de probleme, de la lipsa unui donator, pana la aparitia riscului de respingere a noului organ de catre pacient. Respingerea apare din cauza faptului ca sistemul imunitar percepe noul tesut ca pe o amenintare si incepe planul de distrugere.

In cadrul noului studiu au fost introduse 73 de inimi umane considerate nepotrivite pentru transplant. Ele au fost introduse in solutii de curatat pentru a indeparta orice celula care ar fi putut provoca sistemul imunitar. In urma tratamentului aplicat, a ramas un schelet al inimii, care si-a pastrat vasele si structurile complexe, gata sa primeasca celulele cardiace, scrie MEDIAFAX.

In urmatoarea etapa au fost introduse celulele stem pluripotente, care detin capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celula din organism, in oase, in nervi sau muschi, incluzandu-le aici pe cele care sunt intalnite in inima. Cercetarea a folosit celule de piele prelevate de la oameni, care au fost reprogramate pentru a se transforma in celule stem pluripotente. Apoi, ele au fost transformate in doua tipuri de celule, care s-au dezvoltat foarte repede si au invelit scheletul cardiac. Dupa doua saptamani, structura formata semana deja cu o inima imatura, dar complexa. Atunci cand cercetatorii le-au dat acestor inimi impulsuri electrice, ele au inceput sa bata.

Marea realizare se leaga si de faptul ca aceste celule cardiace obtinute in laborator sunt acceptate de sistemul imunitar al pacientilor, deoarece celulele de piele din care s-au dezvoltat provin din organismul lor, mai scrie Gandul.

Citeste si:
Două eleve din Galați au fost admise la Harvard. Ce vor studia din...
Două eleve din Galați au fost...

Oamenii de stiinta vor sa imbunatateasca metodele pentru a reusi sa genereze si mai multe celule cardiace, deoarece pentru obtinerea unei inimi perfect functionale, gata sa fie transplantata, este nevoie de zeci de miliarde de astfel de celule.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.