Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca exercitiile fizice pot avea efecte benefice asupra pacientilor care sufera de cancer. Miscarea indelungata si intensa poate micsora tumorile canceroase cu pana la 50%, informeaza Descopera.

Cercetatorii au realizat experimentul asupra a doua grupuri de soareci care prezentau tumori la nivelul plamanilor. Un grup de soareci a fost supus unor exercitii fizice, in timp ce al doilea grup nu a facut activitate fizica.

La soarecii care au folosit roata de exercitii s-a observat micsorarea tumorilor cu aproximativ 50% datorita adrenalinei eliberate in timpul miscarii, scrie MEDIAFAX.

Specialistii sunt de parere ca adrenalina rezultata in urma unei miscari de mare intensitate ajuta celulele imunitare sa lupte cu cele canceroase, directionandu-le spre plamani, ficat sau tumorile de la nivelul pielii.

"Este cunoscut faptul ca infiltrarea celulelor de tip NK (ucigasii naturali ai celulei canceroase) poate controla si regla marimea tumorilor, dar nimeni nu s-a interesat de modul in care exercitiile fizice ajuta sistemul imunitar in acest sens", a declarat profesorul Pernille Hojman, unul dintre autorii studiului.

"In experimentul nostru, am incercat sa injectam andrenalina la soareci, pentru a imita cresterea acesteia, care are loc in timpul unei miscari intense, iar cand am facut acest lucru, am putut observa ca celulele de tip NK s-au mobilizat in sange si au circulat in directia tumorii, stabilindu-se acolo", a adaugat profesorul.

Conform Descopera, soarecii care au facut parte din grupul supus exercitiilor fizice, dar cu un numar redus de celule de tip NK, nu au furnizat rezultate favorabile studiului. Blocarea efectului adrenalinei a avut un efect similar, conducand cercetatorii catre concluzia ca adrenalina trebuie sa interactioneze cu celulele naturale care le ucid pe cele canceroase.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca un semnal chimic produs de muschi in timpul exercitiilor, Interleukin 6 (IL-6), ajuta la ghidarea celulelor de tip NK catre celulele canceroase.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

"In acest studiu, aratam ca exercitiile care induc IL-6 in organism joaca un rol esential in atasarea celulelor NK in tumoare, dar si in activarea acestora", a completat Hojman.

Acest studiu a fost efectuat pe soareci de laborator, iar pentru pentru ca specialistii sa observe cu exactitate efectele benefice asupra pacientilor bolnavi de cancer, sunt necesare cercetari suplimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.