Virusul Ebola poate sa reziste in sperma supravietuitorilor de sex masculin ai acestei maladii pentru cel putin noua luni de la aparitia infectiei initiale, continuand astfel sa existe in organism pentru o perioada mult mai indelungata decat au anticipat oamenii de stiinta, informeaza Reuters.

O serie de rezultate preliminare au ridicat multe intrebari despre modul si momentul in care epidemia de Ebola din Africa de Vest ar putea fi complet eradicata, iar oamenii de stiinta au spus ca nu stiau daca ramasitele virusului ce au fost descoperite erau vii sau potential infectioase.

"Aceste rezultate vin intr-un moment de o importanta critica, reamintindu-ne ca, desi numarul cazurilor de Ebola continua sa scada, supravietuitorii Ebola si familiile lor continua sa aiba de suferit din cauza efectelor bolii", a spus Bruce Aylward, cercetator la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si expert in maladia Ebola.

El spune ca supravietuitorii, dintre care aproximativ 17.000 exista doar in Africa de Vest, au nevoie de "sprijin continuu, substantial, in urmatoarele 6 - 12 luni, pentru a face fata acestor provocari si pentru a se asigura ca partenerii lor de viata nu sunt potential expusi in fata virusului".

Ebola a infectat 28.000 de persoane si a ucis peste 11.300, intr-o epidemie centrata in Guineea, Sierra Leone si Liberia, care tocmai a inceput sa fie controlata. Expertii in aceasta boala spun ca abia acum au putut sa afle informatii noi despre Ebola si efectele potentiale pe termen lung asupra supravietuitorilor, scrie MEDIAFAX.

Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculara la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, a spus, miercuri, ca aceste rezultate sunt ingrijoratoare.

"Ele confirma ca virusul Ebola poate sa persiste in tractul genital pentru o perioada de timp considerabila, vreme de multe luni dupa ce virusul a disparut din sange, demonstrand ca acest rezervor foarte longeviv reprezinta o sursa potentiala pentru noi infectii", a spus profesorul Ball.

Studiul a inclus 93 de supravietuitori de sex masculin ai maladiei Ebola, in varsta de peste 18 ani, din orasul Freetown, care au oferit mostre de sperma pentru a fi testate. Acei barbati au fost inclusi in acest studiu in momente cuprinse intre 2 si 10 luni dupa aparitia bolii.

Citeste si:
5 semne ale organismului la care ar trebui sa fie atentă orice...
5 semne ale organismului la...

Toti barbatii care au fost testati in primele trei luni dupa imbolnavire au fost testati pozitiv cu virusul Ebola. Aproximativ 65% dintre ei erau in continuare pozitivi atunci cand au fost testati, la 4-6 luni dupa imbolnavire, iar un sfert dintre pacientii testati la 9 luni dupa imbolnavire au fost pozitivi.

"Motivul pentru care unii dintre participanti au eliminat fragmentele de Ebola din sperma lor mai devreme decat alti pacienti a ramas deocamdata neclar", au declarat autorii acestui studiu, publicat in revista New England Juournal of Medicine.

Alte teste ale acelor mostre vor fi realizate de expertii americani de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention "pentru ca virusul este viu si potential infectios".

OMS recomanda ca toti barbatii care au supravietuit maladiei Ebola sa fie testati la trei luni dupa instalarea simptomelor si apoi, in fiecare luna, dupa vindecare, pana cand medicii le vor spune ca nu mai prezinta riscul de transmitere a virusului.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

"Pana cand un supravietuitor masculin al maladiei Ebola nu este de doua ori testat negativ, acesta ar trebui sa se abtina de la orice forma de contact sexual sau sa foloseasca prezervativul atunci cand intretine raporturi sexuale. Mainile trebuie spalate dupa orice contact fizic cu sperma unui astfel de supravietuitor", recomanda OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.