Un studiu realizat de o echipa de psihologi din Cluj-Napoca si Bucuresti despre profilul national de personalitate al romanilor - prezentat in premiera - arata ca aceasta este una de tip bipolar, care corespunde profilurilor "Fat-Frumos” si "Zmeu”.

Profilul "Fat-Frumos” este asociat cu persoane educate, intre 30 si 50 de ani, iar celalalt cu persoane cu educatie scazuta, intre 14 si 17 ani si peste 60 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coordonatorul echipei de psihologi de la Universitatea "Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca si Universitatea Bucuresti, Daniel David, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca prezentarea primelor concluzii ale studiului despre profilul national de personalitate a romanilor reprezinta o premiera.

"Am finalizat un studiu despre profilul national de personalitate al romanilor la nivel regional, acceptat deja spre publicare, iar prezentarea primelor concluzii reprezinta o premiera. Din studiu reiese ca personalitatea nationala a romanilor are o structura bipolara, adica sunt doua profiluri complet diferite de personalitate. Pe de-o parte, este un profil caracterizat prin instabilitate emotionala scazuta, asociata cu deschidere crescuta, extraversiune, agreabilitate si constiinciozitate, numit factorul X plus, avand un potential pozitiv, al carui nume metaforic mergand pe traditia romaneasca este «Fat Frumos». Avem apoi al doilea profil, cu instabilitate crescuta si deschidere scazuta, si extraversiune, agreabilitate, constiinciozitate scazute, factorul X minus, caruia i-am spus «Zmeul». Profilul X plus este mai frecvent intre 30 si 50 de ani, la oameni cu educatie superioara, iar celalalt este frecvent intre 14 si 19 ani, si peste 60 de ani, fiind asociat unui nivel mai scazut de educatie", a spus David.

Potrivit acestuia, cele doua profiluri bipolare sunt distribuite relativ egal pe teritoriul Romaniei, acestea nefiind pozitive sau negative, "ci au doar un potential pozitiv sau negativ”.

"Transformarea lor in comportamente functionale social depinde de institutiile socio-culturale care exista in Romania. Daca ai institutii proaste, chiar daca ai profilul X plus, acesta nu se va exprima in comportamentele pe care le facem si vor accentua instabilitatea emotionala din profilul X minus. Chiar daca intelegem aceasta structura bipolara a personalitatii, miza nu este sa schimbam personalitatea, ci cum creezi institutii socio-culturale moderne care sa foloseasca maximal potentialul din fiecare profil. Aici este miza majora pe care o avem ca tara”, a explicat psihologul clujean.

El a adaugat ca aceasta structura bipolara de personalitate are o serie de avantaje. "Intr-o lume nesigura, plina de pericole, aceasta structura bipolara te face sa fi mai putin influentat de actiunea unor forte negative asupra sistemului, ceea ce este un lucru bun. Intr-o lume lipsita de pericole, aceasta structura nu ne ajuta foarte mult”, a mai spus Daniel David.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Psihologul a adaugat ca distributia celor doua personalitati este una fractala, in sensul ca, la nivelul tarii, exista acelasi raport intre cele doua profiluri, "fiecare zona cuprinzand in miniatura tara in mod global”.

Daniel David a subliniat ca era nevoie de un astfel de studiu privind profilul national de personalitate al romanilor in conditiile in care Romania nu a fost inclusa, pana acum, in analize similare realizate la nivel international.

"In anul 2005, profesorul Antonio Terracciano de la Florida State University din SUA a analizat in revista «Science» profilul national de personalitate in 49 de tari si culturi ale lumii, investigand diferenta intre «cum sunt» versus «cum se cred» aceste tari, prin prisma caracterului, a personalitatii nationale. Romania a lipsit din aceasta analiza. In 2013 si 2015, profesorul Jason Rentfrow, de la Universitatea Cambridge, a analizat harta psihologica regionala in SUA si Marea Britanie. Romania nu are o astfel de harta psihologica”, a precizat Daniel David.

Citeste si:
TEST: Ce spune despre tine felul în care porți geanta
TEST: Ce spune despre tine...

Psihologul clujean a mai explicat ca, intr-o lume globalizata, in care tarile vin tot mai des in interactiune unele cu altele, intelegerea profilurilor psihoculturale este fundamentala, "deoarece poate contribui la o mai buna comunicare intre tari si culturi diferite si la evitarea conflictelor”.

Daniel David este psiholog si lucreaza in cadrul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie/Institutul International de Psihoterapie din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Rezultatele studiului privind profilul national de personalitate al romanilor, realizat de psihologi de la UBB Cluj-Napoca si Universitatea Bucuresti, urmeaza sa fie publicat in noiembrie 2015 in "Romanian Journal of Applied Psychology”. Studiul se bazeaza pe lucrarea monografica a lui Daniel David intitulata "Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o abordare cognitiv-comportamentala”, aparuta in acest an.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.