Cercetatorii britanici au inceput cu bine un experiment cu celule susa, considerat inovator, cu speranta de a dezvolta ulterior un tratament eficient impotriva unei boli care cauzeaza orbire, informeaza Reuters.

Primul pacient a fost deja tratat in Marea Britanie, in cadrul unui experiment considerat revolutionar, dezvoltat in colaborare cu grupul Pfizer si derivat din celule susa embrionare, creat pentru pacientii diagnosticati cu o boala care cauzeaza orbire.

Specialistii de la Spitalul de Oftalmologie Moorfields din Londra au spus ca operatia, considerata un succes medical, a fost prima dintr-o serie de 10 interventii programate pentru un grup de pacienti diagnosticati cu o afectiune denumita "degenerescenta maculara umeda cauzata de varsta" (AMD).

Experimentul va testa siguranta si eficienta transplantului unui tip special de celule oculare - "epiteliu pigmentar retinian" - ce au fost obtinute pe baza unor celule susa embrionare.

Celulele susa sunt celulele primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp. Cercetatorii care sprijina folosirea celulelor susa embrionare spun ca acestea au potentialul de a transforma medicina, oferind tratamente eficiente impotriva orbirii, diabetului juvenil si ranilor severe. Criticii acestei metode se declara impotriva ei, intrucat acele celule susa sunt recoltate din embrioni umani, scrie MEDIAFAX.

In cadrul noului test din Marea Britanie, medicii chirurgi vor insera in spatele retinei un plasture special conceput, ce contine celule crescute in laborator, care vor inlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav.

Prima operatie a fost realizata cu succes pe un pacient cu AMD, luna trecuta, au precizat, marti, reprezentantii Spitalului de Oftalmologie Moorfields din Londra. "Nu au aparut complicatii pana acum", au dezvaluit ei, intr-un comunicat de presa. "Pacientul a dorit sa isi pastreze anonimatul, iar medicii spera sa afle rezultatul final al operatiei, in ceea ce priveste recuperarea vederii, pana la inceputul lunii decembrie", precizeaza acelasi comunicat.

Degenerescenta maculara se face vinovata de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuitatii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afecteaza persoanele in varsta de peste 50 de ani si apare in doua forme - umeda si uscata. Degenerescenta maculara umeda, care are o frecventa de aparitie mai mica decat degenerescenta maculara uscata, este cauzata in general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvolta scurgeri de sange sau fluide intr-o regiune din centrul retinei.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Experimentul face parte dintr-un proiect mai larg - The London Project to Cure Blindness -, care reprezinta un parteneriat intre Spitalul de Oftalmologie Moorfields, Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) si National Institute for Health Research din Marea Britanie. Grupul farmaceutic american Pfizer s-a alaturat acestui proiect in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.