Populatiile de mamifere marine, pasari, pesti si reptile au scazut cu 49% fata de anul 1970, se afirma intr-un raport oficial, intocmit de expertii de la World Wildlife Fund (WWF) si Zoological Society din Londra, informeaza bbc.com.

Potrivit acestui raport, declinul anumitor specii marine, care sunt consumate in mod direct de om, este chiar si mai grav. Astfel, populatiile de ton si macrou au scazut cu 74% fata de anul 1970.

Pe langa impactul generat de activitatile umane, precum pescuitul intensiv, printre ceilalti factori care au contribuit la acest fenomen ingrijorator se afla si incalzirea globala. "Activitatile umane au afectat sever oceanele prin capturea pestilor intr-un ritm mult mai rapid decat ei se pot reproduce si prin distrugerea zonelor in care se afla «cresele» acestora", a explicat Marco Lambertini, directorul WWF International.

Potrivit aceluiasi raport, castravetele de mare - considerat un aliment de lux in Asia - a cunoscut o scadere dramatica a populatiilor sale: 98% in Galapagos si 94% in Marea Rosie, in ultimii ani.

Studiul a notat si declinul habitatelor - precum zonele subacvatice acoperite de alge si padurile de mangrove -, care sunt foarte importante pentru alimentatia speciilor marine si sunt folosite drept "crese" de foarte multe specii.

Incalzirea globala a jucat la randul ei un rol semnificativ in declinul multor populatii de vietuitoare marine.

Potrivit raportului mentionat, dioxidul de carbon este absorbit in cantitati tot mai mari de oceane, iar acestea devin mai acide, afectand numeroase specii. Autorii studiului au analizat peste 1.200 de specii de vietuitoare marine si evolutia acestora in ultimii 45 de ani, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.