Agentia spatiala americana a trecut prin momente stanjenitoare in urma cu cateva zile, dupa ce a confundat Luna cu Soarele, intr-un mesaj publicat pe contul ei de Twitter, care este urmarit de 1,2 milioane de utilizatori, informeaza dailymail.co.uk.

NASA a publicat pe contul ei de Twitter o fotografie spectaculoasa, insotita de un text explicativ, care afirma ca imaginea respectiva reprezinta Soarele si Terra.

La scurt timp dupa aceea, agentia spatiala americana a fost nevoita sa stearga acel mesaj, dupa ce mai multi experti in domeniu i-au semnalat faptul ca zona stralucitoare din acea imagine era de fapt Luna, care aparea in acel fel datorita timpului mare de expunere in procesul de realizare a fotografiei.

Eroarea a fost semnalata de mai multi utilizatori care au remarcat faptul ca mai multe stele erau vizibile in mod clar in jurul "Soarelui".

Emily Lakdawalla, specialist in stiinte planetare si senior-editor la The Planetary Society, a explicat pentru site-ul Mashable: "Ei bine, sa vezi stele si orase luminate pe timpul noptii, luminate in acelasi plan vizual cu o alta sursa de lumina, inseamna ca acea sursa nu poate fi Soarele".

In urma cu cateva luni, savantii au facut exact acelasi tip de eroare, confundand Luna cu Soarele intr-un alt mesaj publicat pe Twitter.

Astronautul american Scott Kelly, autorul acestei imagini spectaculoase, a fost un fotograf extrem de prolific dupa ce a ajuns in spatiu, la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). La inceputul acestei saptamani, Scott Kelly a fost foarte entuziasmat atunci cand pe hubloul cabinei sale a vazut Luna si Venus in acelasi plan, scrie MEDIAFAX.

El a publicat doua imagini pe Twitter continand aceasta aliniere cosmica, la 12 ore distanta, in timp ce ISS orbita in jurul Terrei si se afla deasupra statului Texas. Venus a fost usor de remarcat pe cerul noptii datorita "albedoului (ei) ridicat". Albedoul reprezinta cantitatea de lumina pe care o planeta o reflecta inapoi in spatiu, cu ajutorul prafului cosmic permanent care o inconjoara.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Acei nori reflecta spre Terra aproximativ 75% din lumina pe care planetele o primesc de la Soare, iar aceasta lumina reflectata explica motivul pentru care planeta Venus pare atat de stralucitoare in fotografiile realizate de astronautul Scott Kelly.

Luna pare si ea stralucitoare datorita luminii solare reflectate si, de asemenea, pare mai mare decat este in realitate, datorita proximitatii sale de ISS. In realitate, Luna are o raza de trei ori si jumatate mai mica decat raza planetei Venus. De asemenea, Luna este singurul corp ceresc de pe cerul nocturn care este mai stralucitor decat Venus.

Astronautul american Scott Kelly si cosmonautul rus Mihail Kornienko au ajuns la bordul ISS in luna martie, in cadrul unui experiment spatial unic, intins pe durata unui an calendaristic, prin care oamenii de stiinta vor analiza felul in care organismul uman se adapteaza in timpul misiunilor spatiale indelungate.

Citeste si:
NASA: Prima lansare din programul care va readuce oameni pe Lună
Cea mai mare rachetă a NASA...

Scott Kelly si Mihail Kornienko vor fi primii astronauti care vor petrece un an la bordul statiei - o perioada de timp dubla fata de durata tipica de sase luni a misiunilor actuale.

Mark Kelly, fratele geaman al astronautului Scott Kelly, a ramas pe Terra si, cu ajutorul organismului sau, NASA va analiza diferentele biologice care vor aparea intre cei doi frati, care sunt identici din punct de vedere genetic, in perioada in care ei se vor afla in doua medii complet diferite.

Participanti la acest experiment, care a fost denumit de NASA "Twin Study", cei doi frati Kelly vor fi subiectii unui numar de 10 experimente in patru domenii: fiziologie umana, sanatate comportamentala, microbiologie si studii moleculare.

Unul dintre experimente va monitoriza felul in care radiatia cosmica influenteaza procesul de imbatranire al oamenilor, iar un altul va monitoriza functionarea sistemelor imunitare ale celor doi frati.

Citeste si:
Nora Al-Matrooshi este prima femeie astronaut de origine arabă din...
Nora Al-Matrooshi este prima...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.