O metoda revolutionara de obtinere a germaniului - un element chimic rar, putin raspandit in natura, folosit la fabricarea pieselor semiconductoare din telefoanele inteligente - cu ajutorul plantelor, a fost inventata de savantii germani, informeaza Reuters.

Acest element are proprietati semiconductoare si a fost folosit pentru dezvoltarea primului tranzistor, deoarece este capabil sa transporte sarcini electrice foarte repede. In prezent, aliajul siliciu-germaniu este indispensabil pentru viata moderna, fiind crucial pentru productia de computere, telefoane inteligente si cablurile de fibra optica.

Transparent in lumina infrarosie, germaniul este folosit, de asemenea, la fabricarea sistemelor inteligente de directie ale automobilelor, dar si a senzorilor de parcare ai acestora, scrie MEDIAFAX.

Desi este prezent in sol in concentratii mici peste tot pe planeta, germaniul este un metal dificil de extras, iar cele mai mari depozite se afla in China. Cercetatorii de la Universitatea de Minerit si Tehnologie din Freiburg (Germania) au anuntat ca au dezvoltat o metoda revolutionara de a obtine germaniu din solul din tara lor - cu putin ajutor din partea naturii.

Profesorul de biologie Hermann Heilmeier este unul dintre savantii care au avut ideea de a folosi plante obisnuite pentru acest proces neobisnuit.

"Noi crestem pe acest camp diverse culturi energetice - de exemplu, floarea soarelui, porumb, Phalaris arundinacea -, dar, in loc sa le folosim pentru a produce energie, vrem sa le folosim pentru fitominerit. In germana, ii spunem «minerit cu plante». Vrem sa aducem elemente care sunt prezente in sol in radacinile si tulpinile plantelor, sa le recoltam si sa extragem acele elemente din plante, dupa ce au fost utilizate pentru energie, adica dupa ce au fermentat", a spus profesorul german.

Tehnologia este inca in primele faze de dezvoltare, dar profesorul Heilmeier spune ca a identificat deja acele plante care se preteaza cel mai bine pentru acest proiect. Urmatoarea etapa a acestuia va avea loc in laborator, la Universitatea Freiburg, unde preda si profesorul de chimie Martin Bertau, coordonatorul proiectului. El spune ca regiunea este foarte bine inzestrata pentru a permite extractia germaniului, datorita compozitiei solului.

Citeste si:
Solutia REVOLUTIONARA de a raspandi verdeata in marile orase
Solutia REVOLUTIONARA de a...

"Aici exista minereu de zinc, solul este foarte bogat in zinc. Avem si ramasitele unei uriase cariere de piatra, folosita in trecut la minerit, din care apa bogata in germaniu poate sa fie drenata. Iar atunci cand cultivi plante aici si le oferi acea apa, ele pot isi acumuleze rezerve de germaniu prin intermediul unor procese fiziologice normale. Vom debloca acele rezerve prin fermentatie, cu ajutorul unei bacterii, iar apoi vom putea sa colectam germaniul", a spus profesorul Bertau.

Din punct de vedere economic, procesul este eficient, pentru ca extractia de germaniu poate avea loc dupa ce plantele respective sunt procesate si folosite ca biomasa.. De aceea, mare parte a costurilor de productie sunt deja acoperite de procesul de obtinere a biogazului.

Potentialul pentru industrie ar putea fi unul urias, insa cercetatorii germani spun ca mai au de lucrat inainte de a putea obtine beneficiile asteptate. Pentru moment, germaniul poate fi "recoltat" doar in cantitati extrem de mici, de doar cateva miligrame per litru. Savantii trebuie sa obtina cel putin un gram per litru pentru ca sistemul sa fie eficient, iar deocamdata acest lucru este posibil doar prin intermediul unui proces de concentrare a extractului.

Citeste si:
Metoda prin care România ar putea scăpa de dependența gazului rusesc
Metoda prin care România ar...

"Adeseori, lucrurile se intampla astfel: industria prefera sa astepte, pentru ca managerii lor vor sa vada o fabrica in care totul functioneaza deja. Abia apoi ei spun: «Ok, o cumparam». Dar, desigur, noi trebuie sa completam mai intai pasul dintre cele doua momente. Gratie sprijinului oferit de BMBF (Ministerul German pentru Educatie si Cercetare), am gasit o solutie la o problema ce parea imposibila si am ajuns intr-un punct in care putem sa acceleram acest proces. Vom putea sa lucram cu cantitati mai mari, cu aparate care au o capacitate de 1.000 de litri sau 10 metri cubi, in loc de 20 de litri", a spus coordonatorul studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.