Iulie si primele sase luni ale anului 2015 au fost cele mai calde inregistrate la suprafata Terrei de la debututul masuratorilor meteorologice, in 1880, a anuntat, joi, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Incalzirea climei de pe Terra continua. Iulie 2015 a stabilit un nou record de caldura pe Terra pentru aceasta luna, intr-un interval de peste un secol, iar "temperatura globala s-a situat la cel mai inalt nivel in toate lunile acestui an pentru perioada 1880-2015", a precizat NOAA intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Astfel, temperatura medie combinata la suprafata uscatului si a oceanelor de pe Terra s-a situat in iulie 2015 cu 0,81°C peste media secolului al XX-lea (15,8°C) si a depasit cu 0,08 grade Celsius precedentul record de temperatura medie lunara, stabilit in iulie 1998.

Iulie, care este in mod normal cea mai fierbinte luna dintr-un an la nivel planetar, a fost in acest an, cu o temperatura globala de 16,61°C, cea mai fierbinte dintre toate cele 1.627 de luni care au fost monitorizate de meteorologi incepand din ianuarie 1880. Temperatura globala inregistrata in lunile iulie creste cu 0,65 grade Celsius, in medie, in fiecare secol, precizeaza specialistii de la NOAA. De asemenea, potrivit BBC, noua luni din topul 10 al celor mai fierbinti luni monitorizate dupa 1880 au fost inregistrate dupa anul 2005, afirma NOAA.

Oamenii de stiinta spun ca incalzirea globala si impactul fenomenului El Nino reprezinta principalele cauze care se afla in spatele acestor recorduri de temperatura, scrie MEDIAFAX.

Concentratiile tot mai mari de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera sunt un factor-cheie pentru cresterea temperaturilor. Un alt factor important este El Nino. Acest fenomen natural, care ia nastere in apele calde din Oceanul Pacific la cativa ani, contribuie la randul sau la cresterea temperaturilor globale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.