O exoplaneta despre care oamenii de stiinta americani au spus, intr-o conferinta de presa, joi, ca este remarcabil de asemanatoare cu Terra a fost descoperita de cercetatorii de la NASA in zona locuibila din jurul unei stele indepartate, informeaza Reuters.

Aceasta planeta, care este cu aproximativ 60% mai mare decat Terra, se afla la o distanta de 1.400 de ani-lumina, in constelatia Lebada. Ea a fost descoperita cu ajutorul telescopului spatial Kepler, operat de NASA, si orbiteaza in jurul unei stele care este similara cu Soarele in privinta marimii si a temperaturii, dar mai batrana.

"Dupa parerea mea, aceasta este planeta care se apropie cel mai mult, ca asemanare, cu Pamantul", a declarat astronomul Jon Jenkins, de la Ames Research Center din Moffet Field, California. Exoplaneta, denumita Kepler-452b, se afla pe orbita unei stele care are o varsta de circa 6 miliarde de ani. In comparatie, varsta Soarelui este de 4,6 miliarde de ani. "E pur si simplu uluitor, cand te gandesti ca aceasta planeta a petrecut 6 miliarde de ani in zona locuibila din jurul stelei sale", a adaugat Jon Jenkins.

"Este o perioada de timp considerabila si o mare oportunitate ca viata sa apara la suprafata ei sau in oceanele ei, daca pe acea planeta exista toate ingredientele necesare pentru existenta vietii", a completat astronomul american.

Kepler-452b este pozitionata fata de steaua ei aproximativ la aceeasi distanta de care Terra se afla fata de Soare si isi completeaza orbita in 385 de zile - un numar foarte apropiat de durata anului terestru, care are 365 de zile. Aflandu-se la o astfel de distanta fata de steaua ei, temperaturile de la suprafata lui Kepler-452b ar trebui sa permita existenta apei in stare lichida, o conditie considerata cruciala pentru sustinerea vietii. Oamenii de stiinta au descoperit anterior planete cu marimi comparabile cu cea a Terrei si care orbitau in zona locuibila din jurul stelelor lor, insa acele stele erau mai reci si mai mici decat Soarele, care face parte parte din clasa stelelor galbene de tip G2.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

NASA a lansat telescopul spatial Kepler in 2009, cu misiunea de a monitoriza stelele din apropiere, pentru a afla daca in galaxia noastra exista multe planete precum Terra.

"Vorbim despre un progres urias, am gasit o planeta care seamana cu Pamantul, fiind similara in marime si temperatura, aflata in jurul unei stele care seamana la randul ei cu Soarele", a declarat Jeff Caughlin, astronom la SETI Institute din Mountain View, California. Avand in vedere marimea noii exoplanete, cercetatorii spun ca Kepler-452b ar trebui sa fie telurica, ca si Pamantul, desi aceasta teorie se bazeaza deocamdata pe analize statistice si modele computerizate, nu pe dovezi directe. "Cu o raza cu 60% mai mare decat a Pamantului, aceasta planeta are mari sanse de a fi telurica", a spus Jon Jenkins.

Daca este intr-adevar asa, atunci Kepler-452b ar trebui sa aiba o masa de cinci ori mai mare decat Terra, iar gravitatia ei ar fi de doua ori mai mare decat aceea de la suprafata Terrei. Noua exoplaneta ar putea avea, de asemenea, o atmosfera densa, un cer acoperit de nori si vulcani activi, a adaugat acelasi cercetator american.

Citeste si:
[Video] Telescopul Kepler continua vanatoarea de exoplanete, in...
Video  Telescopul Kepler...

Odata cu descoperirea lui Kepler-452b, telescopul american a gasit 1.030 de exoplanete, confirmate si identificate dintr-un numar de 4.700 de planete-candidate. Lista planetelor potentiale include alte 11 corpuri ceresti care sunt considerate "gemene ale Terrei", dintre care noua orbiteaza in jurul unor stele care seamana cu Soarele.

Telescopul Kepler nu poate sa "vada" in mod direct acele planete, ci masoara modificarile de luminozitate care se produc atunci cand ele trec prin fata stelelor lor. Programe computerizate sofisticate, insotite de monitorizari atente realizate ulterior de telescoape de la sol determina cu precizie daca acele modificari de luminozitate au fost cauzate de trecerea unei planete prin fata stelei sale.

O disfunctie a sistemului de pozitionare a pus capat misiunii initiale a telescopului Kepler - aceea de a gasi exoplanete - in anul 2013, dar, ulterior, savantii de la NASA au decis sa nu il abandoneze si sa il foloseasca pentru alte observatii astronomice, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
STUDIU: Cercetătorii israelieni au descoperit un sistem anti-cancer
STUDIU: Cercetătorii...

Incercarile de a afla daca exoplaneta Kepler-452b are o atmosfera vor trebui sa astepte o noua generatie de telescoape spatiale mai performante, a precizat John Grunsfeld, administrator-asociat al NASA. Studiul care a permis cercetatorilor americani sa faca aceasta descoperire marcanta va fi publicat in The Astronomical Journal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.