Cercetatorii britanici au identificat gena care permite macilor sa produca morfina, deschizand astfel calea pentru dezvoltarea unor metode mai bune de obtinere a acestei substante cu rol important in medicina, probabil chiar fara a mai fi nevoie de cultivarea industriala a acestor plante.

Noua descoperire a fost facuta la putin timp dupa ce oamenii de stiinta au modificat cu succes genomul drojdiei de bere pentru a sintetiza substante opiacee, inclusiv morfina si codeina, pe baza unei glucide obisnuite, informeaza Reuters.

In timp ce obtinerea pe cale comerciala de morfina in recipiente pline cu drojdie este departe de a deveni o certitudine, macii reprezinta "uzine" naturale extrem de eficiente din acest punct de vedere. "Macii nu vor disparea de pe campuri peste noapte, oricat am incerca sa ne imaginam acest lucru", a spus Ian Graham, profesor la Universitatea York din Marea Britanie, participant la noul studiu.

Desi extragerea de substante opiacee din drojdia modificata genetic a devenit de acum o certitudine, cercetatorul britanic vede mai multe beneficii imediate in aplicarea noii descoperiri stiintifice asupra unor tehnici care vor duce la obtinerea unor plante de mac mai eficiente. "Identificarea acestei gene ne permite sa dezvoltam diverse tehnici de cultivare moleculara pentru a crea varietati de maci specifice, care produc diversi compusi chimici", a adaugat cercetatorul britanic.

Noua descoperire ar putea duce la obtinerea pe cale agricola a unor medicamente precum noscapina (narcotina), un antitusiv eficient si impotriva cancerului, ca si a unor varietati ameliorate de plante care sa contina concentratii mai mari de morfina. Profesorii de la Universitatea York au colaborat la acest proiect cu cercetatorii de la compania farmaceutica GlaxoSmithKline, un furnizor major pe piata mondiala de medicamente opiacee.

Vreme de multe secole, opiaceele au fost principalele analgezice prescrise de medici si au ramas pana in zilele noastre cel mai potent tratament impotriva durerilor severe. Retetele cu astfel de medicamente au generat pe plan mondial vanzari totale de 12 miliarde de dolari. Morfina si codeina sunt administrate direct ca analgezice, iar un al treilea compus, tebaina, reprezinta punctul de plecare in obtinerea opiaceelor semi-sintetice, inclusiv a oxicodonului si a hidrocodonului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Structura moleculara a acestor medicamente este atat de complexa incat chimistii nu au putut niciodata sa le produca pe baza unor substante existente in farmacii. Dar, descifrarea structurii lor genetice inseamna ca de acum inainte va fi posibila modificarea genetica a unor organisme minuscule, precum drojdia, care sunt capabile sa sintetize astfel de medicamente. Descoperirea genei STORR de catre echipa profesorului Graham, raportata in numarul de joi al revistei Science, a oferit oamenilor de stiinta "veriga-lipsa" din acest puzzle al procesului de biosinteza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.