Aproximativ 66% dintre nou-nascutii din Europa care au primit o serie de medicamente comune au fost expusi la actiunea unor aditivi potential periculosi, potrivit unui studiu realizat recent in Estonia, informeaza Reuters.

Studiul nu a analizat daca bebelusii au avut efectiv de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar daca ei au fost expusi la anumiti excipienti - substante inactive incluse in multe produse - care au fost asociati cu aparitia unor efecte secundare toxice la nou-nascutii tratati.

"Multe dintre ingredientele potential daunatoare din medicamente sunt esentiale pentru stabilitatea si siguranta acestora, de exemplu, pentru a face medicamentul sa se dizolve sau sa opreasca bacteriile sa se dezvolte"
, sau pot chiar sa extinda durata de utilizare a acestora, a precizat coordonatorul studiului, Georgi Nellis, medic la Spitalul Universitar Tartu din Estonia.

Cercetatorii au observat cateva diferente regionale in privinta numarului de bebelusi care au fost expusi la fiecare dintre cei opt excipienti analizati, ceea ce sugereaza faptul ca anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele piete zonale. Cercetatorii au analizat datele referitoare la administrarea de medicamente in 89 de unitati de terapie intensiva neonatala din 21 de tari europene, pentru o zi, in 2012. Ei s-au concentrat pe excipientii potential daunatori asociati cu o serie de efecte secundare negative, de la disfunctii renale si hepatice si pana la afectiuni ale sistemului nervos central si diaree.

Aditivii analizati au fost urmatorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoati, zaharina, sorbitol, etanol si clorura de benzalconiu. Daca aceste substante sunt administrate in doze foarte mari, ele pot cauza afectiuni grave, chiar fatale, insa medicamentele din tratamentele neonatale contin de regula doze mult mai mici. In total, 726 de nou-nascuti au primit 2.199 de retete pentru 562 de medicamente continand 246 de ingredienti activi, scrie MEDIAFAX.

Bebelusii nascuti prematur au avut nevoie de mai multe medicamente. Doar 27% dintre medicamente contineau unul dintre excipientii avuti in vedere de cercetatori, insa medicamentele contin numerosi alti excipienti comuni, iar 456 dintre cei 726 de nou-nascuti au fost expusi la cel putin una dintre aceste substante.

Bebelusii au fost expusi cel mai adesea la parabeni, o clasa de conservanti care se gasesc si in produsele cosmetice. Mai putin de 10% dintre bebelusi au fost expusi la sorbitol, etanol si clorura de benzalconiu. Situatia din Europa este similara cu aceea din America de Nord, afirma autorii studiului. Studiul a fost publicat in numarul de saptamana trecuta al British Medical Journal.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.