Brontozaurul a existat in realitate si si-a recastigat denumirea stiintifica oficiala, care i-a fost retrasa in urma cu mai bine de un secol, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii europeni.

Studiul, publicat online pe 7 aprilie si realizat de o echipa de oameni de stiinta europeni, a dovedit faptul ca brontozaurul reprezinta un gen distinct de dinozauri, precizeaza BBC. Brontozaurul a fost descoperit in 1879, in timpul "Razboiului oaselor" - numele sub care a ramas cunoscuta in istorie rivalitatea dintre mai multi paleontologi americani in anii 1870. In 1903, el a "disparut", deoarece comunitatea stiintifica din acea vreme a considerat ca nu existau dovezi suficiente care sa ii ateste existenta, iar fosilele care au dus la descoperirea sa apartineau de fapt unui exemplar tanar din specia Apatosaurus.

Cu toate acestea, numele acelui tip special de dinozaur ("brontozaur") nu a cazut in uitare si a ramas bine fixat in memoria publicului larg.

Emanuel Tschopp, cercetator la Universitatea Lisabona din Portugalia, si colegii lui au aplicat "tehnici statistice pentru a calcula diferentele dintre speciile si genurile din familia Diplodocidae" (din care face parte Apatosaurus), precizeaza BBC, si au descoperit astfel, spre surprinderea lor, ca Brontozaurul pare sa fi fost un gen distinct de dinozaur, scrie MEDIAFAX.

"Pana de curand, sa spui ca Brontozaurul nu era diferit de Apatosaurus era o afirmatie cat se poate de rezonabila, tinand cont de cunostintele pe care le aveam pe atunci", a declarat Emanuel Tschopp.

Dar diferentele pe care cercetatorii europeni le-au gasit intre Brontozaur si Apatosaurus erau "cel putin la fel de numeroase precum cele care exista intre genuri strans inrudite si mult mai numeroase decat cele care exista in mod obisnuit intre specii diferite", a subliniat Roger Benson, coautor al studiului.

"Apatosaurus avea un gat extrem de gros, in timp ce cel al Brontozaurului era mai degraba inalt si subtire decat gros", spune Roger Benson.

Oamenii de stiinta din zilele noastre sunt de parere ca este foarte posibila "readucerea la viata" a Brontozaurului in calitatea acestuia de gen de vietuitoare. "Este un bun exemplu pentru modul in care functioneaza stiinta. O noua descoperire poate sa duca in neant 100 de ani de credinte false", a adaugat Emanuel Tschopp, citat de The Guardian.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.