Cercetatorii de la Academia de stiinte din China au creat un dispozitiv de imagistica 3D care permite determinarea varstei biologice a unei persoane prin simpla scanare a chipului acesteia, se afirma intr-un studiu publicat in revista Nature, informeaza slate.fr.

Potrivit The Guardian, cercetatorii chinezi au analizat fotografii cu chipurile unui numar de 300 de persoane, cu varstele cuprinse intre 17 si 77 de ani, pentru "a construi o harta care dezvaluie felul in care chipul uman se modifica pe parcursul vietii". Aceasta analiza a permis cercetatorilor sa observe felul in care corpul unei persoane imbatraneste si i-a ajutat pe savantii chinezi sa inteleaga mai bine cum sa trateze imbatranirea precoce.

"Gura devine mai mare, iar nasul mai mare. Colturile ochilor cad. Chipul isi pierde finetea, devine mai gras, din cauza grasimii subcutanate, iar intregul ansamblu se prabuseste, dupa ce gravitatea incepe sa se manifeste asupra colagenului si a elastinei din piele", spun autorii studiului. "Nu ma asteptam la schimbari atat de remarcabile odata cu inaintarea in varsta, nici ca aceste imagini 3D sa fie un biomarker atat de precis pentru varsta biologica", a explicat profesorul Jing Dong, coordonatorul studiului. "Aceste schimbari s-au dovedit a fi la fel de fiabile precum cei mai fiabili dintre markerii biologici".

Studiul a definit trei grupuri de persoane, in functie de viteza lor de imbatranire. In afara de grupul "normal", anumite persoane imbatranesc mai repede si par, astfel, cu pana la sase ani mai batrane decat varstele lor reale, iar altele imbatranesc mai lent si au un chip ce pare cu pana la sase ani mai tanar. Pentru a face aceste diferentieri, cercetatorii chinezi au comparat imaginile 3D cu markeri sangvini, precum albumina, o proteina, si colesterolul. Se pare ca o concentratie mai mare de albumina in sange permite celulelor chipului sa fie afectate mai putin repede de procesul de imbatranire, scrie MEDIAFAX.

Potrivit The Time, acest dispozitiv 3D ar putea, dincolo de simpla detectare a onestitatii pacientilor, sa aduca o serie de ameliorari in domeniul sanatatii. "Dispozitivul ar putea avea implicatii importante in evaluarea bolilor asociate cu inaintarea in varsta si pentru dezvoltarea unor tratamente personalizate cu scopul de a ameliora vietile pacientilor si sanatatea lor", afirma aceeasi publicatie.

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.