Un studiu efectuat asupra a 140.000 de embrioni umani contrazice teoria potrivit careia masculii sunt mai vulnerabili si sugereaza ca rata de mortalitate in randul embrionilor feminini este mai mare per total.

Embrionii de sex feminin sunt mai predispusi la deces in timpul sarcinii, sustin cercetatorii, contrazicand o teorie veche potrivit careia embrionii de sex masculin sunt mai vulnerabili in primele luni de viata. Pana in prezent, ipoteza "masculului fragil" a fost acceptata pe scara larga si se considera ca embrionii de sex feminin sunt mai rezistenti si mai putin predispusi la a suferi de probleme de sanatate fatale sau de malformatii genetice in perioada in care se afla in uter.

Cel mai recent studiu sugereaza ca ipoteza "embrionului feminin fragil" este cea adevarata, iar, daca datele vor fi confirmate, o larga varietate de cercetari academice vor fi subminate, diferitele provocari la care sunt supusi embrionii feminini si masculini in primele faze de dezvoltare fiind puse intr-o noua lumina.

"Acesta este un bun exemplu de idee stiintifica ce s-a bucurat de o larga circulatie in mediul academic, dar ale carei baze empirice erau ambigue. Ajunge in manuale si apoi devina «virala». Nimeni nu a spus «hai sa-i dam de capat acestei chestii»", a declarat Steven Orzack, cercetator in biologie la Fresh Pond Research Institute din Cambridge, in statul american Massachusetts.

In conditii normale, datele privind numarul de baieti si fete nascute arata un usor avantaj pentru sexul masculin, cu circa 103-105 baieti la fiecare o suta de fete, fara vreo interventie artificiala.

Oamenii de stiinta au explicat acest avantaj, in trecut, sugerand ca sunt conceputi mai multi baieti decat fete. De asemenea, se credea ca mai multi embrioni de sex masculin mor in primele stadii de dezvoltare, ideea fiind bazata pe observatiile potrivit carora mai multi baieti erau subiectul unor sarcini pierdute sau se nasteau morti in ultimul trimestru al sarcinii.

Mai multe motive pentru care ar fi conceputi mai multi baieti au fost luate in considerare, inclusiv unul potrivit caruia spermatozoizii care contin cromozomul Y ar inota mai rapid decat cei "feminini". Totodata, concluziile noului studiu ridica intrebari referitoare la tendintele demografice, precum cresterea numarului de fetite nascute dupa perioade de criza alimentara sau un numar mai mare de baieti nascuti in perioadele de razboi, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Societatea Română de Medicină Preventivă: O nouă șansă pentru...
Societatea Română de Medicină...

Rezultatele sunt bazate pe o evaluare a ratelor mortalitatii privind sute de mii de embrioni masculini si femini, in perioada de la o saptamana dupa concepere pana la nastere. Studiul, care a fost publicat in revista PNAS, arata ca, desi fetusii de sex masculin sunt mai predispusi la a muri in ultimele luni de sarcina, rata mortalitatii per total este mai mare in cazul celor de sex feminin.

Savantii au analizat soarta a circa 140.000 de embrioni, conceputi fie in vitro, fie cu ajutorul altor tehnologii de reproducere asistata, pentru a cerceta mortalitatea din primele zile de dupa concepere. Sexul embrionilor a fost inregistrat in momentul in care acestia au fost testati privind malformatiile genetice, desi in multe cazuri parintilor nu le-a fost comunicat daca vor avea un baiat sau o fetita.

Datele obtinute au aratat ca embrionii de sex masculin prezentau un risc mai mare de dezvoltare anormala si ca multi dintre acestia mureau la o saptamana sau doua dupa concepere, ceea ce inseamna ca, in primele stadii, sarcinile par sa favorizeze sexul feminin.

Citeste si:
Sofia Vergara a castigat procesul impotriva fostului logodnic, care...
Sofia Vergara a castigat...

Informatii colectate cu ajutorul a aproximativ 800.000 de amniocenteze au aratat ca, intre saptamanile a zecea si a 15-a, mult mai multe sarcini cu embrioni feminini sunt pierdute. In cel de-al treilea trimestru de sarcina, mortalitatea feminina este putin mai scazuta decat in cazul embrionilor de sex masculin, dar acest lucru nu compenseaza diferentele calculate per total, potrivit studiului.

Rezultatele sugereaza ca ar putea fi vorba de perioade de vulnerabilitate diferite in timpul dezvoltarii intrauterine, pentru baieti si fete, ceea ce in viitor ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine unele dintre cauzele pierderii sarcinilor si ale decesului copiilor la nastere.

Embrionii de sex feminin ar putea prezenta un risc mai crescut din cauza modului in care cromozomii X sunt inactivati in interiorul celulelor, au spus cercetatorii. Embrionii de sex feminin au doi cromozomi X, dar unul dintre ei este "dezactivat" aleatoriu in fiecare celula, lasand doar unul cu gene active. Totusi, uneori acest proces devine dezechilibrat si unul dintre cromozomii X incepe sa devina dominant in toate celulele organismului. Daca exista probleme genetice in cadrul acestui cromozom dominant, acest lucru poate duce la probleme de sanatate fatale.

Citeste si:
Spermatozoizi umani viabili, creati in vitro de cercetatorii francezi
Spermatozoizi umani viabili,...

Descoperirile au sanse mici de a fi utilizate pentru selectarea artificiala a sexului viitorului copil, practica ce a devenit foarte raspandita in unele parti ale lumii, au spus savantii.

"Ceea ce se intampla in India si China din punct de vedere al dezechilibrului major referitor la proportia sexelor nu are nimic de-a face cu proportiile naturale. In mod clar in lume se intampla astfel de lucruri si nu este deloc un lucru bun", a declarat Steven Orzack.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.