Cel mai vechi os fosilizat umanoid - un fragment de maxilar, prezentand cinci dinti intacti -, datand din urma cu 2,8 milioane de ani, a fost descoperit intr-un desert din Etiopia, informeaza Reuters.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta descoperire a impins inapoi pe firul istoriei cu circa o jumatate de milion de ani momentul in care au aparut primele exemplare de oameni preistorici. Cercetatorii au declarat miercuri ca acel os fosilizat reprezinta cel mai vechi fragment osos cunoscut pana acum ce a apartinut unui umanoid din genul "Homo". Osul pare sa fi apartinut unei specii necunoscute dintr-una dintre cele mai timpurii familii de umanoizi.

Specia noastra, Homo sapiens, a aparut in urma cu doar 200.000 de ani, in urma unui proces evolutiv. Pana in prezent, cel mai vechi fragment osos provenind de la un exemplar umanoid dateaza din urma cu 2,3 miliioane - 2,4 milioane de ani si apartinea unui exemplar din specia Homo habilis. "Desi este vorba probabil de o noua specie, preferam sa descoperim ceva mai mult material osos in acea zona inainte de a acorda acelei specii o denumire stiintifica", a declarat Brian Villmoare, profesor de antropologie la Universitatea Nevada din Las Vegas, coautor al acestui studiu ce a fost publicat in revista Science.

Fragmentul osos a fost gasit in 2013 in regiunea Afar din nord-estul Etiopiei, la circa 65 de kilometri distanta de zona in care au fost descoperite ramasitele lui "Lucy" - una dintre cele mai renumite fosile ale unui stramos al omului - in anul 1974. Specia din care facea parte Lucy, Astralopithecus afarensis, precede Homo genus in istoria evolutiva a omului, scrie MEDIAFAX.

Anatomia noii fosile, ce consta in partea stanga a mandibulei, sugereaza o inrudire stransa cu specii ulterioare din genul antropologic "Homo". Osul prezinta o serie de caracteristici, inclusiv forma dintilor si proportiile maxilarului, care separa familiile timpurii din genul "Homo" de Australopithecus, care semana mai mult cu maimutele. Insa barbia sa foarte inclinata aminteste mult de Lucy. Umanoizii din genul antropologic "Homo" au inceput sa dezvolte in urma cu 2 milioane de ani creiere mai mari, au inceput sa foloseasca unelte si sa manance carne.

Citeste si:
O navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a ajuns în Djibouti
O navă cu grâu ucrainean...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.