Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat că o navă închiriată de ONU care transporta 23.000 de tone de grâu ucrainean destinat milioanelor de locuitori din Etiopia care suferă de foame a ajuns marţi în portul Djibouti.

O navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a ajuns în Djibouti

Nava Brave Commander a plecat din portul ucrainean Pivdennîi în data de 16 august, după un acord semnat în iulie de Ucraina și Rusia, sub egida Turciei şi a ONU, ce permite exportul de cereale ucrainene, blocat din cauza războiului declanşat de invazia forțelor moscovite.

„Aprovizionarea de la bordul Brave Commander va hrăni 1,5 milioane de persoane timp de o lună în Etiopia", a declarat directorul regional al PAM pentru Africa de Est, Michael Dunford: "Va avea aşadar un impact foarte mare pentru persoanele care în prezent nu au nimic".

Nordul Etiopiei suferă o criză umanitară profundă, cauzată de un conflict care durează din noiembrie 2020 între guvern şi rebeli în regiunea Tigray, în timp ce sudul şi sud-estul ţării se confruntă cu o secetă istorică care afectează Cornul Africii, cea mai gravă din ultimii 40 de ani. Conform PAM, 22 de milioane de oameni sunt ameninţaţi cu foametea în întreaga regiune, îndeosebi în Somalia, Etiopia şi Kenya.

Retail jobs

Patru sezoane ploioase care au fost sărace în precipitaţii de la sfârşitul anului 2020 au ucis milioane de animale şi au distrus recolte, iar Organizaţia Meteorologică Mondială a ONU a avertizat săptămâna trecută că în următorul sezon ploios, în perioada octombrie şi decembrie, ploile vor continua să fie sărace.

„Nu se întrevede încă un sfârşit pentru această criză a secetei (...) Prin urmare, trebuie să ne asigurăm resursele necesare pentru a salva vieţi şi pentru a împiedica ca oamenii să se ajungă la niveluri catastrofale de foame şi foamete", a avertizat pe 19 august directorul executiv al PAM, David Beasley.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, ale căror preţuri au crescut după începutul războiului. Deschiderea unui coridor de export în Marea Neagră a contribuit la stoparea acestei creşteri.

Citeste si:
VIDEO Chinezii construiesc o replică în mărime naturală a Titanicului
VIDEO Chinezii construiesc o...

„Am observat deja o reducere cu 15% a preţurilor la grâu la nivel mondial după lansarea Iniţiativei Mării Negre. Dorim să vedem că soseşte mai multă hrană", a spus Dunford.

„Din punctul de vedere al PAM, avem nevoie de milioane de tone în această regiune. Doar în Etiopia, trei sferturi din tot ceea ce obişnuiam să distribuim proveneau din Ucraina şi Rusia", a adăugat el.

Potrivit Centrului Comun de Coordonare care supraveghează coridorul maritim al Mării Negre ce permite exportul de cereale din porturile ucrainene, peste 721.000 de tone au părăsit deja ţara pe mare, conform AFP, citat de Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a salutat sosirea navei şi rolul jucat de Djibouti, a avertizat că Statele Unite ale Americii vor „monitoriza îndeaproape respectarea de către Rusia" a acordului ce permite exportul cerealelor ucrainene.

Citeste si:
Nava care a blocat Canalul Suez a fost mutată din loc după o săptămână
Nava care a blocat Canalul...

„Solicităm Rusiei să pună capăt imediat războiului împotriva Ucrainei, ceea ce ar contribui în mare măsură la ameliorarea recentei creşteri a insecurităţii alimentare la nivel mondial", a spus Blinken într-un comunicat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.