Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste populatia sa limiteze timpul de ascultare a muzicii la o ora pe zi, pentru protejarea auzului, in conditiile in care 1,1 miliarde de adolescenti si tineri sunt in pericol de deteriorare permanenta a auzului, ascultand muzica "prea mult, prea tare".

Potrivit unui raport al OMS, playerele audio, concertele si barurile sunt "o amenintare serioasa", transmite bbc.com.

Cifrele publicate de OMS arata ca 43 de milioane de oameni, cu varste intre 12 si 35 de ani sufera de pierderea auzului, iar incidenta acestei probleme este in crestere. In cadrul grupei de varsta amintite, potrivit OMS, jumatate dintre oamenii din tarile bogate si cele in curs de dezvoltare au fost expusi unor niveluri periculoase ale volumului sunetului produs de dispozitivele personale de redare a muzicii, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, 40% din populatia acestor tari a fost expusa unor niveluri periculoase de zgomot in baruri si cluburi.

Proportia de adolescenti americani care sufera de pierdere a acuitatii auditive a crescut de la 3,5%, in 1994, la 5,3%, in 2006. "Ceea ce incercam sa facem este sa crestem gradul de constientizare referitor la o problema despre care nu se discuta destul, dar care are potentialul de a provoca daune care pot fi, de altfel, prevenite foarte usor", a declarat, pentru BBC, doctorul Etienne Krug, director pentru prevenirea ranilor in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Pe langa faptul ca este important ca volumul sunetului sa fie mentinut la niveluri joase, limitarea utilizarii dispozitivelor muzicale personale la o ora pe zi ar putea ajuta foarte mult in ce priveste reducerea expunerii la zgomot", se mai spune in raportul OMS.

"Aceasta este o recomandare generala, nu este calculata la minut, dar este utila pentru a-i face sa se gandeasca pe cei care petrec zece ore pe zi ascultand muzica de la un player mp3. Dar chiar si o ora poate fi prea mult daca volumul este prea ridicat", a mai spus Krug.

Cu cat sunetul este mai puternic (masurat in decibeli, dB), cu atat mai repede acesta afecteaza auzul.

Limitele temporale sigure pentru ascultare, potrivit OMS, sunt: 85 dB - nivelul de zgomot din interiorul unui automobil - opt ore, 90 dB - masina de tuns iarba - doua ore si jumatate, 95 dB - zgomotul produs in medie de o motocicleta - 47 de minute, 100 dB - zgomot produs de claxon sau de metrou- 15 minute, 105 dB - mp3 player la volum maxim - patru minute, 115 dB - concert rock foarte zgomotos - 28 de secunde, 120 dB - zgomotul produs de vuvuzele sau sirene - noua secunde.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, ca regula generala, mentinerea volumului de sunet al unui player muzical la 60% din capacitatea maxima.
In cazul persoanelor care vor sa se izoleze de zgomotul din timpul calatoriilor cu trenul sau avionul, OMS recomanda utilizarea de casti audio care anuleaza zgomotul exterior si care permit ca muzica sa fie auzita clar la un volum sonor mai redus.

De asemenea, OMS recomanda utilizarea de dopuri de urechi in salile de concerte foarte zgomotoase si luarea de "pauze de liniste". In plus, fanii muzicii ar trebui sa stea departe de difuzoare la concerte.

"Dar care mai este rostul in a merge la un concert, daca spectatorul va evita muzica?", se intreaba bbc.com. "Ne dam seama ca este o situatie problematica pe care o putem compara cu consumul de alcool, astfel ca multi factori de risc legati de obtinerea placerii nu pot fi schimbati usor, dar trebuie sa ii facem pe oameni constienti de acest lucru", a explicat Krug.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Pe langa apelul la responsabilitatea personala a individului, OMS spune ca si guvernele si producatorii au o responsabilitate.

Organizatia spune ca cluburile ar trebui sa ofere spatii de liniste si sa ofere gratuit dopuri de urechi, producatorii de casti audio ar trebui sa seteze limite ale volumului sonor, iar guvernele ar trebui sa adopte legi mai stricte. "Cand vine vorba despre ascultat muzica la volum foarte ridicat, pentru fiecare crestere a volumului cu trei decibeli, pentru a fi in siguranta, ascultatorul ar trebui sa injumatateasca timpul de ascultare. De exemplu, la 88 dB, expunerea considerata sigura este de patru ore, la 91 de dB, doua ore, si tot asa", a declarat Paul Breckell, director executiv al organizatiei caritabile Action on Hearing Loss, care activeaza in domeniul prevenirii problemelor de pierdere a auzului.

Citeste si:
Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 6,1% în...
Volumul total al lucrărilor...

"Ii indemn pe iubitorii de muzica sa se gandeasca la riscurile pe termen lung al ascultarii de muzica cu ajutorul unui player mp3 la volum ridicat peste nivelul sigur de 85 de decibeli, pentru ca supraexpunerea poate declansa acufena (tinitus, senzatie auditiva patologica caracterizata prin zgomote, vajaituri in urechi, fara un stimul extern, n.r.), si sa tina cont ca o pereche de casti audio cu frunctie de anulare a zgomotului poate face o mare diferenta", a mai spus Paul Breckell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.