Mai multe lingouri dintr-un metal misterios, care ar putea sa provina din Atlantida, au fost descoperite pe fundul Marii Mediterane, in largul coastelor Siciliei, informeaza maxisciences.com.

Uneori este nevoie de o simpla descoperire arheologica pentru a relansa o legenda. Cu ocazia unei expeditii stiintifice submarine in largul Siciliei, arheologii italieni au descoperit 39 de lingouri dintr-un metal misterios. Analizele efectuate asupra acestor vestigii sugereaza faptul ca ar putea fi vorba de legendarul oricalc, asociat in textele antice cu mitul Atlantidei.

Descris in numeroase texte antice, acest metal rar ar proveni, potrivit filosofului grec Platon, de pe legendara insula Atlantida. In total, 39 de lingouri in forma dreptunghiulara au fost aduse la suprafata. Ele au fost gasite in jurul unei epave care s-a scufundat in ape putin adanci, la 300 de metri distanta de portul din orasul italian Gela. Ambarcatiunea ar fi esuat in urma cu aproape 2.600 de ani si a fost descoperita in 1988 la o adancime de doar cativa metri. Potrivit arheologilor, corabia provenea din Grecia sau din Asia Mica si se indrepta spre Sicilia, scrie MEDIAFAX.

Corabia transporta la bordul ei acest metal, care era utilizat ca ornament, in momentul in care, prinsa intr-o furtuna puternica, s-a scufundat cu pretioasa incarcatura. Lingourile reprezinta o descoperire importanta, pentru ca niciodata o cantitate atat de mare de oricalc nu a fost gasita in acelasi loc.

Potrivit lui Sebastiano Tusa, arheolog la Oficiul Maritim din Sicilia, descoperirea "deschide importante perspective pentru cercetari stiintifice si studierea stravechilor rute de aprovizionare cu metale din Mediterana antica". "Cunosteam oricalcul gratie textelor stravechi si catorva obiecte decorative", a precizat intr-un comunicat acelasi cercetator.

Textele scrise in trecut permit intr-adevar oamenilor de stiinta sa isi faca o idee despre acest metal misterios, chiar daca originea si compozitia lui fac in continuare obiectul unor dezbateri aprinse.

Citeste si:
Ce să faci în Sicilia, dacă ajungi în luna mai
Ce să faci în Sicilia, dacă...

Un aliaj intre alama si zinc, potrivit istoricilor, oricalcul este un metal care seamana cu alama, fabricat pe baza de zinc, carbune si arama. Lingourile descoperite recent au fost supuse unei analize de fluorescenta cu raze X. Rezultatele experimentului au indicat un procent de 75-80% de arama, 15-20% de zinc, dar si urme infime de nichel, plumb si fier. Aceasta caracteristica i-a determinat pe cercetatori sa creada ca au de-a face cu oricalc.

"Descoperirea confirma faptul ca, la un secol dupa ce a fost infiintat, Gela devenise un oras bogat, cu artizani specializati in productia de artefacte pretioase", a explicat acelasi cercetator italian, citat de Discovery News.

Astfel, lingourile erau in mod sigur destinate comertului si fabricarii de noi produse. Specialistii avertizeaza insa in privinta concluziilor pripite. Lingourile nu constituie o dovada a existentei Atlantidei, au subliniat arheologii italieni. "Descoperirea lingourilor a fost asociata cu Atlantida, pentru ca, in «Critias», Platon mentioneaza metalul, ca fiind prezent pe continentul misterios si folosit pentru decorarea templului lui Poseidon", a spus Sebastiano Tusa.

Citeste si:
Românii vor plăti garanție pentru produsele ambalate în sticlă,...
România introduce garanția...

Alti cercetatori evoca posibilitatea unui metal care ar reprezenta un amestec de alama, arama si zinc, fara insa ca acesta sa fie oricalc.

In ceea ce ii priveste, profesorul Tusa si colegii sai intentioneaza sa isi continue cercetarile din jurul epavei, in speranta de a gasi si alte vestigii la fel de importante ca lingourile descoperite recent. Astfel de descoperiri permit oamenilor de stiinta sa afle mai multe informatii despre istoria Siciliei si, mai ales, despre economia si artizanatul din aceasta regiune.

Atlantida ("Insula lui Atlas", in limba greaca) este numele unei insule legendare, mentionata pentru prima oara in doua dialoguri ale lui Platon, "Timaios" si "Critias".

In relatarea lui Platon, Atlantida era o putere navala, cu baza pe o insula (sau continent) aflata dincolo de Coloanele lui Hercule (Stramtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni intinse din Africa si Europa de Vest. Dupa o incercare esuata de invadare a Atenei, Atlantida s-ar fi scufundat in ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut cu 9.000 de ani inainte de Solon (aproximativ 9500 i.e.n.).

Citeste si:
10 destinatii de vacanta desprinse din filmele Disney
La limita dintre realitate si...

Posibila existenta a unei Atlantide reale a fost intens dezbatuta inca din Antichitate, dar a fost de obicei respinsa de comunitatea stiintifica. Putin cunoscuta in Evul Mediu, legenda a fost redescoperita de umanisti in perioada moderna. In prezent, Atlantida se regaseste in cultura populara, de la opere stiintifico-fantastice la filme, seriale TV si jocuri video, iar studiul existentei sale face obiectul unei noi stiinte, numita atlantologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.