Persoanele care prezinta niveluri de colesterol moderat crescute in intervalul de varsta 30-40 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de maladii cardiace, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii americani, informeaza Reuters.

Insa multi dintre acesti pacienti nu indeplinesc criteriile necesare pentru a primi tratament medical, potrivit ghidului intocmit de American Heart Association si de American College of Cardiology (AHA/ ACC). "Am descoperit ca oamenii cu o expunere prelungita la niveluri ridicate de colesterol prezinta un risc cardiovascular mult mai mare decat oamenii lipsiti de aceasta expunere", a declarat Michael Pencina, cercetator la Universitatea Duke din Durham, un oras din statul american North Carolina, coordonatorul studiului. "Multe dintre aceste persoane nu ar fi considerate candidati pentru tratament, potrivit recomandarilor actuale. Ar trece prin ochiurile plasei", a adaugat el.

In 2013, AHA si ACC au emis noi seturi de recomandari care spun ca exercitiile fizice si dietele sanatoase reprezinta cei mai importanti pasi care trebuie facuti pentru a preveni nivelurile ridicate de colesterol. In plus, noile recomandari au extins grupul de persoane eligibile pentru administrarea de medicamente ce vizeaza scaderea colesterolului, cunoscute sub numele de statine.

Potrivit acelui ghid, statinele pot fi benefice pentru oamenii cu boli cardiace cunoscute, pacientii cu un nivel de colesterol rau (LDL) de peste 190, persoanele cu diabet de tip 2 cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani si pentru oamenii din aceeasi categorie de varsta care prezinta un risc de cel putin 7,5% de a dezvolta o maladie cardiaca in urmatorii 10 ani, scrie MEDIAFAX.

Folosind date de la 1.478 de adulti fara boli cardiace la varsta de 55 de ani, savantii americani au descoperit ca maladiile cardiace s-au dezvoltat in cele din urma la 4% dintre pacientii care au avut intotdeauna niveluri bune de colesterol, la 8% dintre aceia care au avut niveluri ridicate de colesterol intre 1 an si 10 ani, si la 17% dintre persoanele care au avut concentratii mari de colesterol in organism intre 11 si 20 de ani.

"Colesterolul se acumuleaza in artere de-a lungul timpului. Asadar, cu cat asteptam mai mult, cu atat acumularile devin mai mari", a spus profesorul Pencina. Autorii studiului nu recomanda insa administrarea pe scara larga a statinelor, considerand ca este nevoie de o serie de cercetari suplimentare care sa vizeze perioade mai indelungate. Statinele nu sunt insa lipsite de riscuri. In anumite cazuri, ele pot cauza afectiuni hepatice si musculare, cresterea glicemiei si tulburari de memorie.

Citeste si:
Starea de somnolență de după masă. Ce înseamnă și ce spun medicii
Starea de somnolență de după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.