Lipsa de exercitiu ar putea provoca de doua ori mai multe decese decat obezitatea, potrivit unui studiu realizat in Europa pe durata a 12 ani, informeaza bbc.com.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporala excesiva. Expertii au ajuns la concluzia ca un program de exercitii simplu, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, in fiecare zi, ar aduce beneficii importante.

In plus, exercitiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporala. Obezitatea si sedentarismul sunt legate una de alta.

Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sanatate daca sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exercitii au o stare de sanatate mai buna decat cele care nu urmeaza niciun fel de programe de exercitii fizice, scrie MEDIAFAX.

Studiul, publicat in revista American Journal of Clinical Nutrition, a incercat sa prezinte pericolele relative ale sedentarismului si obezitatii. Oamenii de stiinta au urmarit 334.161 de europeni pe o perioada de 12 ani, evaluand nivelul de exercitii fizice urmate, circumferinta taliei si inregistrand fiecare deces.

"Ricul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit in randul subiectilor catalogati drept inactivi, atat in randul participantilor cu o greutate normala, cat si in radnul celor supraponderali si a celor obezi", a spus profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

Ekelund a spus ca eliminarea sedentarismului in Europa ar duce la o scadere cu 7,5% a ratei mortalitatii, adica 676.000 de decese pe an, in timp ce eliminarea obezitatii ar scadea rata deceselor cu doar 3,6%. "Dar nu cred ca se pune problema in a alege doar una dintre probleme. Trebuie sa facem eforturi pentru a reduce si incidenta obezitatii, dar cred ca activitatea fizica trebuie recunoscuta ca fiind o strategie foarte importanta privind sanatatea publica", a declarat Ekelund.

Profesorul Ekelund, care locuieste in Norvegia, este pasionat de schi fond si face cel putin cinci ore de exercitii fizice intense in fiecare saptamana.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Cercetatorul sustine ca este suficient ca oamenii sa faca exercitii de tipul mers vioi pentru a influenta pozitiv starea de sanatate. "Cred ca este nevoie ca oamenii sa ia in considerare faptul ca o zi are 24 de ore. 20 de minute de activitate fizica, echivalentul unei plimbari mai rapide, ar trebui sa fie usor de inclus in programul oricui, in drumul spre sau de la munca, in pauzele de masa sau seara, in loc sa se uite la televizor", a spus cercetatorul norvegian.

Bolile provocate de inactivitate si obezitate au fost, in mare parte, aceleasi, cum ar fi maladiile cardiovasculare, potrivit studiului. Totusi, diabetul de tip II a fost mai frecvent in cazul subiectilor obezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.