Liliecii insectivori s-ar putea afla la originea epidemiei de febra hemoragica Ebola, care a provocat 7.700 de morti in cursul acestui an in Africa de Vest, potrivit rezultatelor unui studiu german, relateaza AFP.

Acest tip de lilieci ar fi contaminat un copil, in satul Meliandou, din apropiere de Guéckédou, din sudul Guineei, caz care a fost considerat punctul de declansare a epidemiei de Ebola. Copilul in varsta de doi ani a murit de Ebola in decembrie 2013. Pana in prezent, se considera ca o alta specie de lilieci, care se hraneste cu fructe, se afla cel mai probabil la originea primei infectii, in conditiile in care animalele sunt vanate in regiune.

Ancheta realizata la fata locului de o echipa condusa de cercetatori germani de la Institutul Robert Koch din Berlin a aratat insa ca lilieci insectivori se aflau in scorbura unui copac unde obisnuiau sa se joace copiii din sat. Copacul a fost in parte ars dupa moartea copilului, ceea ce a provocat distrugerea coloniei de lilieci. Analize ale unor esantioane de cenusa si sol au aratat urme genetice ale liliecilor insectivori, dar nicio urma a virusului Ebola. Cu toate acestea, prelevari si analize efectuate de echipa de cercetatori germani care s-a deplasat in regiune au aratat ca acesti lilieci ar fi putut fi de asemenea purtatori ai virusului Ebola. Astfel, copilul in varsta de doi ani s-ar fi infectat in timp ce se juca in apropierea copacului in care se afla colonia de lilieci insectivori, sustin cercetatorii in articolul publicat in revista de stiinta Embo Molecular Medicine, scrie MEDIAFAX.

Epidemiologul Fabian Leendertz, unul dintre principalii autori ai studiului, se arata insa prudent. "Avem prea putine date (...) si tot ceea ce se poate spune este ca trebuie sa ne interesam de liliecii insectivori", a explicat el. Cercetatorul a subliniat ca in prezent se cunosc putine informatii despre acesti lilieci insectivori, iar echipa sa a inceput un studiu pentru a afla mai multe despre aceste animale.

O alta ipoteza cu privire la originea epidemiei este aceea a unei infectari provocate de mamifere salbatice, cum ar fi maimutele, contaminate la randul lor de lilieci. Ipoteza a fost insa respinsa de cercetatorii germani, in conditiile in care nicio urma a epidemiei de Ebola nu a fost descoperita in fauna salbatica din regiune. "Am supravegheat populatiile mari de mamifere din apropierea satului Meliandou si nu am gasit niciun semn al epidemiei", a explicat Fabian Leendertz. Specialistul a subliniat ca nu ar folosi la nimic uciderea liliecilor, pentru a preveni aparitia Ebola. "Nu este o solutie sa incepem sa ucidem liliecii sau sa le distrugem habitatul. Acest lucru ar putea avea un efect retroactiv dezastruos", a subliniat el.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.