Fetusii expusi unor niveluri ridicate de ftalati, substante chimice prezente in numeroase produse cosmetice de larg consum, au un coeficient de inteligenta, in medie, mai scazut, potrivit unui studiu citat de AFP.

Substantele la care se refera studiul sunt ftalatii de dibutil si de diizobutil, au precizat cercetatorii de la facultatea de sanatate publica de la Universitatea Columbia din New York, autorii acestei cercetari, care a stabilit in premiera o legatura intre expunerea prenatala la ftalati si coeficientul de inteligenta in cazul copiilor de varsta scolara.

Aceste substante se gasesc intr-o mare varietate de produse de consum, precum vinilul, unele rujuri, vopsele de par, lacuri de unghii si sapunuri, potrivit studiului publicat in revista stiintifica americana PLOS ONE.

Mai multe tipuri de astfel de substante sunt interzise, din 2009, in Statele Unite, in procesul de fabricare de jucarii si articole pentru copii.

Totusi, autoritatile nu au emis niciun avertisment legat de ftalati pentru informarea gravidelor. Acesti compusi chimici figureaza rar pe lista de substante continute de produse.

Pentru acest studiu, autorii au monitorizat 328 de femei si copiii lor, provenind din familii din New York cu venituri modeste.

Cercetatorii au masurat nivelul a patru ftalati prezenti in urina femeilor aflate in al treilea trimestru de sarcina. Coeficientul de inteligenta al copiilor a fost evaluat cand acestia au implinit sapte ani, scrie MEDIAFAX.

Copiii care fusesera supusi, in uter, celor mai ridicate concentratii de ftalati aveau un coeficient de inteligenta, in medie, cu 6,6 - 7,6 puncte mai scazut decat cei care fusesera expusi unor niveluri mai scazute.

Totusi, aceste niveluri nu erau neobisnuite si se situau in limitele constatate la nivel national de Centrul pentru controlul si preventia bolilor (CDC).

"Peste tot in Statele Unite, gravidele sunt expuse ftalatilor in mod cotidian, un mare numar dintre ele la niveluri similare celor masurate in cazul subiectilor studiului", a declarat Pam Factor-Litvak, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii Columbia.

Citeste si:
Soldații rușii care au furat „substanțe letale” de la Cernobîl „mai...
Soldații rușii care au furat...

"O reducere cu sase sau sapte puncte a coeficientului de inteligenta poate avea consecinte notabile in ceea ce priveste succesul scolar si potentialul profesional", a spus Robin Whyatt, profesor de medicina mediului la aceeasi universitate, care a condus studiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.