Ucraina susţine că forţele ruse care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat cel puțin 133 de obiecte radioactive din laboratoarele de cercetare. „Locația substanțelor furate este în prezent necunoscută”, conform unei postări pe Facebook a agenției de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere. Ministrul ucrainean al Energiei atrage atenția că forțele moscovite care s-au expus în mod inconștient radiațiilor „mai au maximum un an de viață”.

Ministrul Energiei din Ucraina: Soldații ruși care au furat „substanțe letale” de la Cernobîl „mai au maximum un an de viață”

Trupele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au furat obiecte cu radioactivitate ridicată. În urmă cu câteva zile, au apărut informaţii cum că militarii ruşi au săpat tranşee în solul extrem de radioactiv, fără să aibă echipament de protecţie.

Trecând prin zonă, ei au ridicat praf radioactiv în aer, pe care l-au inhalat, acțiune care duce la îmbolnăviri. În urmă cu o săptămână, un rus ar fi murit la două zile după ce trupele s-au retras din Cernobîl. Potrivit oficialilor de la Cernobîl, soldații ruși au furat cel puțin 133 de obiecte radioactive dintr-o zonă de depozitare a bazei de cercetare Ecocentre.

„Chiar și o mică parte a acestei activități este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a transmis agenția.

„Locația substanțelor furate este în prezent necunoscut”, a completat aceasta.

Ministrul Energiei din Ucraina, German Gulaşenko, a declarat că trupele ruseşti au fost expuse la niveluri „şocante" de radiaţie.

„După o lună de expunere la astfel de radiaţii, mai au maximum un an de viaţă. Mai precis, nu de viaţă, ci de o moarte lentă din cauza bolii. Fiecare soldat rus va duce acasă o bucată de Cernobîl. Viu sau mort. Ignoranţa soldaţilor ruşi este şocantă", a declarat Gulaşenko, conform Novinite.com.

„Au săpat pământ gol contaminat cu radiaţii, au colectat nisip radioactiv în saci, au respirat acest praf”, a declarat oficialul pe Facebook, în urmă cu o săptămână, după ce a vizitat zona de excludere de la Cernobîl.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Nivel al radiaţilor de peste 50 de ori peste limita normală

Peste 100 de muncitori și 169 de gardieni ucraineni au fost blocați într-un buncăr nuclear subteran pentru mai bine de o lună, fără aer curat sau lumină naturală. Nu se știe nici acum unde sunt gardienii, dar se bănuiește că au fost duși cu forța în Rusia via Belarus.

„Armata rusă a trecut prin bunurile oamenilor ca o turmă de elefanți. Și pentru că nu au găsit bani, au furat laptopuri și echipament din sediu”, a adăugat ministrul.

Jurnaliștii au găsit și tabere în Pădurea Roșie, zonă cu cea mai mare radieție. O geantă militară care aparțile militarilor ruși, găsită la fața locului, a indicat un nivel al radiațiilor de peste 50 de ori peste limita normală.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.